Člen letectva USA se zapálil u ambasády Izraele, zraněním podlehl

  • 24
Zřejmě na protest proti válce v Pásmu Gazy se v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu pokusil upálit muž. Utrpěl vážné popáleniny a později svým zraněním podlehl.

Muž oblečený ve vojenské uniformě celý incident natáčel a živě přenášel na platformě Twitch. „Už se nebudu podílet na genocidě,“ říká na videu muž, který byl příslušníkem amerického letectva.

„Chystám se k extrémnímu protestu,“ říká na záběrech. Pak se polije čirou tekutinou, zapálí a křičí „svobodná Palestina“, než se zhroutí na zem. Americkým policistům se muže podařilo asi po minutě uhasit. Byl převezen do nemocnice, tam však zemřel.

Mladík se chtěl zapálit během protestu před izraelskou ambasádou v Praze

Izraelská diplomatická zastoupení ve Spojených státech jsou opakovaně terčem protestů. Před izraelským konzulátem v Atlantě se v prosinci zapálila protestující s palestinskou vlajkou.

Válka v Gaze je reakcí na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás a dalších ozbrojených skupin na Izrael z října loňského roku, při kterém přišlo o život na 1 200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. Ofenziva v Gaze, která je z velké části zničena, si od té doby vyžádala téměř 30 000 životů. Velká většina z 2,3 milionu místních obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video