Požáry sežehly polovinu unikátního australského ostrova, obyvatelé prchají

  • 4
Od poloviny října bojují hasiči s požárem na ostrově Fraser, zatím však neúspěšně. Již skoro polovinu stihly plameny zničit. Někteří obyvatelé se již evakuovali, nyní budou muset opustit své domovy další. Ostrov, který byl doposud turisty oblíbenou destinací, je zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.

Hasičům při boji s ohněm na ostrově komplikuje práci horké počasí a sucho. Nyní se požár přiblížil asi na 700 metrů k pobřežní obci Happy Valley. 

Úřady už dříve vyzvaly desítky jejích obyvatel, aby místo opustili. Na evakuaci se mají kvůli požárům připravit i lidé na druhém pobřeží ostrova v zátoce Kingfisher Bay. Na celém ostrově, který je asi 123 kilometrů dlouhý a zhruba 22 kilometrů široký, žije na dvě stovky stálých obyvatel.

Požár podle BBC vznikl v polovině října v důsledku nelegálního kampování.

Otrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí. V domorodém jazyce se ostrov jmenuje K’gari - ráj - a ročně přitahuje několik stovek tisíc turistů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video