Dunaj se vylil z břehů v okolí slovenského hradu Devín

Dunaj se vylil z břehů v okolí slovenského hradu Devín - Řeka Dunaj se vylila v břehů u Devína, kde zaplavila některé turistické trasy. (25. srpna 2005) | foto: Samuel Kubáni, ČTK

Povodně v Alpách rozvodnily Dunaj

  • 1
Boj se záplavami ve střední a východní Evropě pokračuje. V pohotovosti zůstávají především města na toku Dunaje. Bratislava vyhlásila první stupeň povodňové aktivity, hladina by však měla začít klesat. Počet obětí přírodního živlu roste i v Rumunsku.

V Mühldorfu na jihu Bavorska dále stoupá hladina řeky Inn, ve městě Neu-Ulm se Dunaj vylil z břehů, situace už se ale stabilizovala. Pokles vodní hladiny se však očekává až večer.

Vrcholová vlna na Isaru došla do Mnichova. Velká voda přinesla i vyvrácené stromy. Také v Řezně v jihovýchodním Bavorsku hladina stoupá, hlavní vlna má rovněž přijít večer. Podle meteorologů by voda neměla napáchat větší škody.

Záchranáři se chystají na přicházející záplavu také v Pasově. Jeho historickým centrem se už ve středu večer přehnala první vlna.

Bratislavě by se záplavy měly vyhnout
Na velkou vodu se připravovali i obyvatelé Bratislavy. Ve čtvrtek po poledni stoupla hladina Dunaje u Devína na 653 centimetrů a úřady vyhlásily první stupeň povodňové aktivity. Řeka zaplavila některé turistické trasy.

V Bratislavě byla hladina ještě o 21 centimetrů výše. Nebezpečí však zatím lidem nehrozí. Podle nejnovějších předpovědí by voda měla začít klesat, píše server Pravda.sk.

"Už druhý den neprší ani v Rakousku, ani v Německu, kde je nejvíce přítoků do do Dunaje, a to nám pomohlo," citoval server Ladislava Cereho, dispečera Slovenského vodohospodářského podniku.

Odříznuté turisty zásobují vrtulníky
Záplavy sužují střed a východ Evropy již několik dní. S vodou lidé bojovali i ve Švýcarsku či Rumunsku, kde přišlo o život už 31 lidí. - více zde

Rumunsko se potýká především s nedostatkem pitné vody, protože na venkově má většina lidí vlastní studny, které jsou zatopené. Úřady do postižených obcí dodávají pitnou vodu, potraviny i léky. Rumunští meteorologové tvrdí, že by se počasí v průběhu čtvrtka a pátku mělo zlepšit a hladiny poklesnout.

V alpských oblastech Rakouska se povodňová situace pozvolna stabilizuje. Mnohé lokality jsou však stále odříznuté od světa. Na pět tisíc turistů uvěznily záplavy na západě Rakouska v tyrolském Paznauntalu.

Z Innsbrucku jim od středy čtrnáct vrtulníků přiváží potraviny a léky. V Tyrolsku se na záchranných pracích a odklízení následků pohromy podílí na tisíc vojáků.

Přívaly vody zkomplikovaly život i obyvatelům České republiky. Nejkritičtější situace byla ve středu situace na severu Moravy. Na Karvinsku a Českotěšínsku museli hasiči evakuovat několik desítek lidí. - více zde

Ve čtvrtek začala voda klesat. Další záplavy zatím podle odborníků nehrozí. Žádný z toků už nedosahuje stupně ohrožení. Pohotovost trvá na řece Olši ve Věřňovicích, pár kilometrů před místem, kde řeka opouští Českou republiku. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video