Gabrielle Giffordsová při přísaze, kterou skládala 5. ledna, když poprvé zasedal kongres v novém složení

Gabrielle Giffordsová při přísaze, kterou skládala 5. ledna, když poprvé zasedal kongres v novém složení | foto: AP

Postřelená kongresmanka už reaguje na podněty lékařů, pohnula prsty

  • 136
Americká kongresmanka Gabrielle Giffordsová, kterou v Tucsonu v sobotu při setkání s voliči postřelil do hlavy dvaadvacetiletý Jared Loughner, už reaguje na podněty lékařů. Je schopná komunikovat a řídit se jednoduchými příkazy, lékaři mají proto důvod k optimismu.

Čtyřicetiletá politička například zvedla dva prsty, když ji o to lékaři požádali.

"Velmi nás to povzbuzuje," uvedl šéf neurochirurgie v arizonské nemocnici Michael Lemole. "Jsem opatrně optimistický," dodal pro agenturu Reuters.

Reakce kongresmanky podle něj vypovídají o "velmi vysoké úrovni" mozkových funkcí. Doktoři však jedním dechem dodávají, že je zde stále hodně rizik, tou největší hrozbou je v současnosti otok mozku.

Kulka zasáhla oblast mozku, která ovládá řečové funkce. Rána podle lékařů zničila velkou oblast mozku a kongresmanka může trpět rozsáhlým poškozením mozku, tvrdí lékaři.

"Nemůže mluvit, vyslovovat slova," uvedl další z lékařů Peter Rhee.

NARODILA SE 11. ZÁŘÍ

Mezi šesti oběťmi, které si vyžádala střelba dvaaadvacetiletého Jarreda Loughnera v arizonském Tucsonu, je i devítiletá Christina Green. Ta se narodila 11. září 2001, v den teroristických útoků na USA. Stala se tak jednou z tváří naděje na lepší budoucnost Spojených států amerických.

Mladík, který postřelil kongresmanku, zabil šest lidí včetně dítěte, zranil dalších dvanáct. Střelba šokovala politiky, kongres odložil i jednání o zdravotnické reformě.

Policie zatím vyšetřuje motivy, které dvaadvacetiletého muže vedly ke střelbě. Podle některých lidí za to může kontroverzní exguvernérka z Aljašky Sarah Palinová.

Návod na internetu

Ta totiž loni v březnu na svých internetových stránkách zveřejnila mapu USA a označila na nich terči 20 členů Sněmovny reprezentantů za demokraty, protože podpořili Obamovu reformu zdravotnictví. Své voliče vyzývala, aby na politiky "zamířili".

Giffordsové kvůli tomu v minulosti už několikrát vyhrožovali, neznámí útočníci jí v březnu dokonce vytloukli okna v kanceláři v Tucsonu. Giffordsová na to už před časem upozornila.

"Sarah Palinová na nás zamířila zaměřovač pistole. Když lidé dělají něco takového, musí si uvědomit, že to může mít následky," uvedla před časem v rozhovoru pro televizní stanici MSNBC.

Výzva na

Palinová grafiku v sobotu ze stránek odstranila a událost odsoudila. Vzkázala, že grafika byla pouze součástí předvolební kampaně. "Modlíme se za oběti útoku, za jejich rodiny a za mír a spravedlnost," uvedla.

Americká společnost arizonskou střelbu chápe jako důsledek vyostřené politické rétoriky z posledních let. Tu charakterizují ostré střety mezi konzervativci a liberály, které se vyhrotily během vlády současného prezidenta Baracka Obamy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video