Setkání nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s šéfem Kremlu

Setkání nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem (6. června 2014) | foto: AP

Porošenko a Putin jednali o zastavení bojů na východě Ukrajiny

  • 105
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek telefonicky jednal s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem o svém mírovém plánu, který má zastavit nepokoje na proruském východě země. S plánem už Porošenko seznámil i amerického viceprezidenta Bidena a německou kancléřku Merkelovou.

"Ukrajinský prezident informoval Putina o svém plánu, jak situaci na jihovýchodě Ukrajiny vyřešit," řekl Peskov. Dodal, že rozhovor se uskutečnil u příležitosti svátku Dne Ruska, který východní soused Ukrajiny ve čtvrtek slaví. Další podrobnosti o rozhovoru obou státníků Kreml nezveřejnil.

Kyjev k telefonátu podle agentury Interfax Ukrajina uvedl, že oba prezidenti probírali kroky, které je nutné učinit k zastavení bojů a poklidnému vyřešení krize. Porošenkův tiskový mluvčí Svjatoslav Ceholko na Facebooku uvedl, že ukrajinský prezident v rozhovoru také zmínil údajné proniknutí trojice tanků z Ruska na východ Ukrajiny. Podle Ceholka to označil Porošenko za nepřijatelné.

Plány zůstávají jen na papíře, varuje Rusko

Telefonát je podle dostupných zpráv teprve druhým přímým kontaktem mezi Porošenkem a Putinem. Poprvé se oba státníci setkali minulý týden na okraj oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii. Oba se tehdy vyslovili pro co nejrychlejší ukončení krveprolití na jihovýchodě Ukrajiny (více o setkání Putina a Porošenka v Normandii se dočtete zde).

Ruské ministerstvo zahraničí ráno paradoxně varovalo, že plán nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zastavit bojové operace a vytvořit evakuační koridory zůstal jen na papíře. Rusko prý bude trvat na tom, aby Kyjev své závazky splnil, píše server BBC.

Nic z toho se však zatím nestalo, konstatoval zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov. "Ukrajinští vojáci a neonacisté používají proti obyvatelům Slavjanska zakázané zbraně, ostřelují uprchlíky a zabíjejí děti," napsal Dolgov na svém twitterovém účtu.

Porošenko mluvil i s Bidenem a Merkelovou

O svém mírovém plánu, který mimo jiné navrhuje zastavit boje, amnestii pro povstalce, kteří se nedopustili těžkých zločinů, a nový model samosprávy regionů, jednal Porošenko i s americkým viceprezidentem Joe Bidenem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle agentury AP jim sdělil, že stojí o diplomatické řešení, ale nechce jednat s teroristy. Také zopakoval záměr vyhlásit amnestii pro ty, kteří "nemají na rukou krev".

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso Porošenkovu mírovou iniciativu ocenil. Šéf EK v prohlášení rovněž uvedl, že vítá přímý rozhovor prezidentů Ukrajiny a Ruska.

"Prezident Porošenko mě zároveň informoval o jeho mimořádných obavách z pokračujících ozbrojených nepokojů na východě Ukrajiny a také o dnešním incidentu s ruskými tanky, které podle ukrajinských úřadů pronikly na ukrajinské území," uvedl Barroso. V této souvislosti dodal, že opětovně vyzývá Rusko ke konstruktivnímu přístupu k Ukrajině a k tomu, aby podniklo konkrétní kroky k uklidnění situace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video