(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ženy ve vyspělých zemích odkládají mateřství, porodnost klesá i v Česku

  • 662
Ženy ve Spojených státech otálejí se založením rodiny déle než v minulosti, přesto mají děti dřív než ženy v ostatních vyspělých zemích. Vyplývá to z průzkumu společnosti Pew Research Center, který se zaměřil na osmadvacet rozvinutých států. Češky čekají s pořízením prvního dítěte nejčastěji do 28 let.

Průměrný věk, ve kterém se americké ženy stávají poprvé matkami je 26,4 let, což je činí nejmladšími prvorodičkami mezi osmadvaceti státy, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Podle výzkumné společnosti Pew Research Center se k nim nejvíce přiblížily Lotyšky. Na druhém konci spektra jsou potom ženy v Řecku, Lucembursku, Švýcarku, Japonsku, Španělsku či Itálii, které poprvé rodí až po třicítce.

Jak si vedou Češky v porodnosti

V Česku je průměrný věk, ve kterém se ženy rozhodnou založit rodinu 28,2 let, tedy podobně jako v Kanadě, Francii nebo Maďarsku.

Američanky se nejen stávají matkami dříve, ale také zakončují své plodné roky s největším počtem dětí. Na každou z nich připadá v průměru 2,2 dětí. Na prvním místě je předběhl pouze Island, který má na Spojené státy náskok jednu desetinu.

V dalších 17 zemích včetně Česka však porodnost dlouhodobě klesá. A to průměrně pod dvě děti na jednu ženu. Nejhorší porodnost zaznamenalo Německo, Japonsko a překvapivě také Španělsko či Itálie, s průměrem 1,5.

Česko má nejméně bezdětných žen

Z průzkumu vyplývá, že počet žen, které během svých plodných let nikdy neměly děti, dosahuje ve Spojených státech 14 procent. To je podobné jako v Norsku, Slovinsku, Švédsku nebo Francii. Naproti tomu téměř jedna čtvrtina žen v Německu skončí bezdětných. Česká republika se potom umístila na vrcholu průzkumu s nejmenším počtem bezdětných žen – jen devět procent.

V červenci vyšel také průzkum společnosti Eurostat, který se zabýval počtem obyvatel v Evropské unii (EU). Podle ní žilo v Unii k počátku letošního roku přibližně 512,6 milionu lidí. To je o milion víc než loni. Počet lidí, kteří v EU loni zemřeli (5,3 milionu), přitom převyšuje počet narozených dětí (5,1 milionu). Nárůst populace o 2,1 promile tak podle Eurostatu způsobila migrace. V Česku se počet obyvatel loni zvýšil z 10,57 na 10,61 milionu lidí, uvádějí evropští statici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video