Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KOMENTÁŘ: Z přelidnění máme strach zbytečně, planeta nás všechny uživí

Podle údajů OSN dosáhla v polovině listopadu 2022 světová populace osmi miliard lidí. Je to důvod k panice, anebo spíše k oslavě? Nevěřme populačním pesimistům, růst počtu obyvatel zpomaluje a planeta nás všechny uživí, píše ekonom a pedagog Marek Loužek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

Uživí, ale neuživí sebectvo horného miliona.

0 0
možnosti
DN

Pár problémov táto teória má - napríklad ten, že ľudstvo nie je nejaká jednotná entita, existujú väčšie či menšie komunity, ktoré fungujú rôzne.

Napríklad niekde populácia klesá, inde rastie.

A práve prudký rast je hlavným problémom, ktorý spôsobí nedostatok zdrojov práve v tej komunite, nie na druhom konci sveta. A nie je to len jedlo, ale napríklad zhoršenie dostupnosti bývania, pracovných príležitostí, úbytok dostupnej zdravotnej starostlivosti, dostupnosti vzdelávania a pod. To vedie k ekonomickej migrácii.

Tiež to danej krajine to vedie k zostupu agresivity - extrémizmu a kriminality, najskôr individuálnej, neskôr organizovanej, ktorá sa postupne obracia proti estabilishmentu a prijíma nejaké idei, za ktoré bude spoločne bojovať (za národ, za boha, za vlasť, za ľud - vyberte si). Vzniká občiansky konflikt, ktorý vedie ešte k väčšiemu zmaru hodnôt a ešte väčšej migrácii. Migrácia vedie k prutkému nárastu populácie v inej krajine, čo opäť vedie k zníženiu dostupnosti zdrojov, nárastu agresivity, extrémizmu a kriminality...a tak ďalej, stále dokola, problém sa šíri, ako môžeme vidieť aj v Amerike, tak aj v Európe.

Ono totiž to v dnešnej dobe nemôžeme od ľudí žiadať, aby im k životu stačila miska ovsenej/pohánkovej/kukuričnej/ryžovej kaše na deň. ľudia chcú viac a ja si myslím, že majú na to právo, nemôže pán premúdrelý ekonóm prísť a určiť - vy budete biedny, aby nám to pekne vyšlo. A aj keď je pravda, že ľudstvo je schopné vyprodukovať šikovné mozgy, ktoré vyriešia kdejaký problém, nezdá sa, že by ich produkovali práve krajiny s rýchlym rastom obyvateľstva, práve naopak. Takéto krajiny produkujú len problémy, vojny, epidémie a hladomory. Nefunguje tam vzdelávanie ani veda, bujnejú tam len ozbrojené skupiny. Na ekológiu a riešenie akýchkoľvek problémov planéty zvysoka.... kašlú.

Malthus mal pravdu a keď niekto tvrdí, že nie, škaredo zavádza. Komunity, ktoré zaznamenali v posledných 20-30 rokoch rýchly rast populácie majú obvykle problémy s prosperitou.

1 0
možnosti
JS

J53a70n 59S70e94d19l93á82k

19. 2. 2023 4:11

Dokud se budou potraviny vyhazovat ve velkém jako doposud a lidstvo tloustnout jako doposud žádné přelidnění nehrozí, horší to bude až se to otočí. Co to však bude stát než se to otočí toť otázka.

2 0
možnosti
Foto

Muze byt pravda ve starnuti vekoveho prumeru obyvatel, nebot nove generace chteji mit co nejdrive to same co starsi generace a tak se venuji vice kariere nez zakladani rodiny. Komousi aspon vedeli jak na to, zvedli rodinne pridavky a ejhle, pozdeji nestacily skoly na mnozstvi zaku (5A, B,C)

0 0
možnosti
PJ

Tak to je dobrá zpráva, pařba na Titanicu je v plném proudu...

8 0
možnosti
Foto

"Využívat po celém světě geneticky modifikované plodiny" tak to jste tomu dal autore. To je jeden z duvodu, proc ctu pozorneji stitky na obalu a pokud tohle je tam napsano, tak produkt leti zpet do regalu a to bez pardonu.

4 1
možnosti

Máte strach, že Vám narostou ještě jedny ruce? ;-D

1 0
možnosti
KC

"Člověk chce jíst a milovat se. Malthus nevidí žádný způsob, jímž by člověk mohl uniknout tlaku tohoto zákona." Žít v době, jako Malthus, viděl bych to stejně pesimisticky. Nikdo tenkrát nemohl ani tušit, že jednou přijde doba, kdy budou potraty legální, bude běžně dostupná účinná a jednoduchá antikoncepce a že jednou bude lidi žrádlo zabíjet. V jeho době mnohem více lidí umíralo v důsledku podvýživy než na zdravotní následky celoživotního obžerství.

2 0
možnosti
JS

Je to nesmysl, protože se vychází ze současného stavu, který se ovšem neustále zhoršuje, devastace přírody lidmi pokračuje v rychlém tempu a s rostoucím počtem obyvatel země se to k lepšímu neobrátí, takže jdeme rychle k bodu zlomu, kdy se nepovedou války kvůli ropě, plynu..., ale kvůli vodě a jídlu a tehdy se i prudce zredukují počty obyvatel, můžeme tomu předejít jedině tím, že si sami uvědomíme, kam to vede a do bodu zlomu nedojdeme.

9 0
možnosti
LL

Tak to je pěkná ptákovina. Planeta sice všechny uživí, ale jen dokud jsou fosilní paliva a až ty dojdou, tak většina lidí umře hlady. A jelikož dosud neexistuje žádná alternativa k fosilním palivům, tak se přesně to jednou stane.

4 0
možnosti
JS

Neslyšel jste nikdy o jaderné energii? A potenciálu jejího rozvoje, jako jsou thoriové reaktory a termojaderná fúze? Kdyby do ní po desetiletí neházeli politici a lobbisti vidle, tak bychom už dnes fosilní paliva nepotřebovali, maximálně jako suroviny pro chemický průmysl. Další potenciál leží v geotermální energii, je jen potřeba vyvinout levnou technologii hlubokého vrtání. Dál známe vodní, větrnou a solární energii, ta má velký potenciál na oběžné dráze.

Je jen potřeba zapojit chytré mozky, které máme a vyčlenit finanční zdroje na výzkum a transformaci energetiky. Pokud budeme úsilí a prostředky směřovat do genderu, liberálního umění a sociálních dávek, tak opravdu vymřeme hlady.

7 0
možnosti
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...