Tajná věznice CIA v Polsku měla být na letišti Szymany

Tajná věznice CIA v Polsku měla být na letišti Szymany | foto: Profimedia.cz

Polsko vyšetřuje, zda mělo na svém území tajné vězení CIA pro teroristy

  • 18
Polští prokurátoři vyšetřují, zda měla americká CIA tajné věznice na polském území, napsal server BBC. Věznice pro lidi podezřelé z terorismu měly v Polsku a Rumunsku fungovat v letech 2002 až 2005, tvrdí loňská zpráva Rady Evropy. Obě země to dosud odmítaly.

Polští prokurátoři případ otevřeli před třemi týdny. "Mohu potvrdit, že takové vyšetřování běží," řekla agentuře AFP mluvčí polského ministerstva spravedlnosti.

Varšava přitom přítomnost věznic na svém území doposud odmítala. Současná polská vláda Donalda Tuska se k případu odmítá vyjadřovat.

Státy o věznicích věděly, řekla Rada Evropy
O tajných zařízeních CIA se začalo hovořit již v roce 2005. Rada Evropy vydala na toto téma hned dvě zprávy. Tu druhou loni v červnu. Předkladatel zprávy, švýcarský politik Dick Marty, v ní tvrdí, že v Polsku o tajném vězení věděli a schválil ho dokonce tehdejší polský prezident Kwasnievski. - přečtěte si Rada znovu tvrdí, že CIA měla v Evropě věznice

Podle Martyho je "velmi nepravděpodobné", že by evropské vlády, nebo alespoň jejich tajné služby, nevěděly o síti tajných věznic, které v Evropě využívá CIA.

A jak tajné věznice fungovaly? Zařízení CIA byla prý plně provozována Američany, místní personál neměl s vězni žádný významný kontakt, ale plnil logistické funkce, například vnější ostrahu objektů, uvádí se v materiálu Rady Evropy. Zadržovaní byli podrobováni takzvaně zesíleným výslechům, což je podle rady jen eufemistické označení pro mučení.

V Polsku byl i mozek útoků z 11. září
Mezi lidmi, kteří byli údajně vězněni v Polsku, byli i velmi významní představitelé teroristické sítě Al-Kajda Chálid Šajch Muhammad, mozek útoků z 11. září, a Abú Zubajdá. - přečtěte si Mozek útoků z 11. září byl krutě vyslýchán v Polsku, tvrdí New York Times

Zpráva Dicka Martyho se zmiňuje i o České republice. V Praze měla ale jen přistávat letadla, jimiž Američané přepravovali podezřelé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video