Varšava zažila největší protest od roku 1989. Lidem vadí chystané zákony

  • 57
V polském hlavním městě Varšavě se v neděli v poledne sešlo na půl milionu lidí, kteří demonstrovali proti vládě a zejména navrhovanému zákonu o zřízení komise pro posouzení vlivů Ruska v Polsku. Protestující svolala v polovině dubna opoziční strana Občanská platforma (PO). Její lídr, Donald Tusk, přivítal příznivce s tím, že „hlas Poláků nelze umlčet“.

Organizátoři uvedli, že protest bude „největší za posledních 30 let“. Účast s odvoláním na informace radnice odhadli na půl milionu lidí, napsala agentura AFP. Přišel je podpořit i Tusk, který se chopil krátkého projevu. „Prvním krokem k vítězství je, aby Polsko, Evropa, ale i celý svět uznali naši sílu,“ řekl lídr PO.

„Tuto vlnu nezastavíme, ten obr už se probudil. Jsem hrdý, že tu mohu být a říci, že zvítězíme,“ dodal Tusk před demonstranty, kteří v průběhu odpoledne vyšli přes město směrem k Hradnímu náměstí.

V čele průvodu kráčeli vedoucí představitelé Občanské platformy doprovázení nositelem Nobelovy ceny za mír a bývalým šéfem odborového svazu Solidarita Lechem Walesou, napsala agentura AFP.

Podle Reuters v neděli do Varšavy přijížděly již od rána stovky autobusů s příznivci opozice z celé země. Účastníci uvedli, že motivací je pro ně zejména nově navrhovaný zákon. Jiní demonstranti kritizovali stoupající životní náklady. „To stačí!“, „Nechceme autoritářské Polsko“, „PiS je drahá“, hlásaly transparenty.

Polsko chce vyšetřit vliv Ruska v zemi. Hon na čarodějnice, zuří opozice

Tusk v projevu prohlásil, že současná iniciativa opozice je svým významem srovnatelná s bojem proti komunismu před rokem 1989. „Chceme svobodné, zákony dodržující, bezpečné, férové, čisté a zelené Polsko,“ uvedl na akci Tusk.

„Chceme pro naše děti svobodnou zem,“ prohlásil podle agentury AP devětačtyřicetiletý Radek Tusinski, který se na pochod vypravil i s manželkou a dvěma malými dětmi. Poznamenal, že se obává plíživého návratu autoritářského systému podobného tomu, který si pamatuje z dětství.

Polský prezident Andrzej Duda totiž na konci května oznámil, že podepíše zákon o zřízení komise pro posouzení vlivů Ruska v Polsku v letech 2007 až 2022.

„Lex Tusk“, zní z opozice

Opozice však zákon označuje za hon na čarodějnice proti oponentům národně-konzervativní vlády. A to v době, kdy zemi čekají parlamentní volby.

Občanská platforma zákon překřtila na „Lex Tusk“ s využitím latinského termínu pro „zákon“. Podle nich je cílem zákona odstavit předsedu PO a bývalého premiéra Donalda Tuska z politické scény před parlamentními volbami plánovanými na letošní podzim.

Tusk už v květnu zareagoval tím, že prezidenta na 4. června pozval na „společenské konzultace“ v podobě opoziční demonstrace, kterou svolal do Varšavy na výročí prvních polosvobodných voleb z roku 1989, připomíná zahraniční tisk.

„Bude nás dobře slyšet a vidět z oken vašeho paláce. Přijdete?“ napsal tehdy na Twitteru. Další z opozičních předáků, Szymon Holownia, který vede hnutí Polsko 2050 a který si dosud udržoval od Tuska odstup, před novináři ohlásil účast na Tuskem svolané demonstraci a vyzval k účasti i další Poláky.

Cílem opozice je mobilizovat voliče proti konzervativní vládě, již opozice obviňuje z narušování principů demokracie. Kritici z řad domácí opozice i mezinárodních organizací totiž vládě Práva a spravedlnosti (PiS) dlouhodobě vytýkají, že od svého nástupu k moci v roce 2015 omezuje nezávislost soudní moci, potlačuje menšiny, především pak členy skupiny LGBT+, a porušuje i další evropské hodnoty, jako je pluralita médií či akademické svobody.

Polská vláda si koleduje o průšvih, zákon o ruském vlivu vadí USA i Bruselu

Polský premiér Mateusz Morawiecki podle agentury PAP nedělní demonstraci zlehčoval a prohlásil, že nebyla podle něj tak spontánní, jak ji organizátoři představovali.

„Trochu mě rozesmává, když staré lišky, které jsou v politice mnoho a mnoho let, organizují protivládní pochod a prezentují ho jako spontánní občanský protest,“ reagoval šéf polské vlády, který dále tvrdil, že z ústředí Občanské platformy přišel pokyn, aby její zástupci přivedli do Varšavy „co nejvíce aktivistů“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video