Polský premiér Mateusz Morawiecki na summitu EU s asijskými zeměmi v Bruselu...

Polský premiér Mateusz Morawiecki na summitu EU s asijskými zeměmi v Bruselu (19. října 2018) | foto: Reuters

Je ústava nadřazená právu EU? Polský ústavní soud se zapojí do boje vlády

  • 226
Polský ústavní soud na žádost premiéra Mateusze Morawieckého rozhodne, zda je polská ústava nadřazená právu Evropské unie. Morawiecki se na ústavní soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládním táborem, obrátil v reakci na vyjádření Soudního dvora EU z letošního března. Podle něj mohou být nová pravidla v polském soudnictví v rozporu s právem EU.

Po téměř pěti hodinách rozpravy přerušil přerušil polský ústavní soud své rozhodování do čtvrtka, oznámila polská média. Rozpravu řídí předsedkyně soudu Julie Przylembská. Tu označil předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński za svou „blízkou přítelkyni“.

Polská televize TVN24 upozornila, že týž den, tedy ve čtvrtek 15. července, má Soudní dvůr Evropské unie vydat své rozhodnutí ohledně sporné disciplinární komory polského nejvyššího soudu. Tu podle kritiků vytvořil vládní tábor s cílem umlčet nepohodlné soudce. Podle Reuters má verdikt unijního soudu zaznít již ve středu.

Podle unijního soudu nová polská pravidla pro jmenování soudců nejvyššího soudu mohou být v rozporu s právem EU a způsob obsazování nejvyšší justiční instance v Polsku může zpochybnit její nezávislost.

Rozhodnutí Soudního dvora EU je součástí širšího sporu mezi EU a Polskem o posilování politického vlivu na polské soudnictví. Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro prohlásil, že evropský soud v Lucemburku svým nálezem překročil svůj mandát.

Evropská komise zahájila nové řízení s Polskem kvůli spornému zákonu

Ústavní soud již několikrát odročil své rozhodování ohledně práva EU, konkrétně ohledně plnění verdiktu Soudního dvora EU, který se týká disciplinární komory nejvyššího soudu. 

Nedávno pětadvacet bývalých ústavních soudců varovalo, že pokud Polsko nebude uplatňovat základní unijní předpisy, bude to porušení polských závazků a krok k odchodu země z evropského bloku.

Opoziční list Gazeta Wyborcza připomněl, že ústavní soud v dřívějších nálezech uznával nadřazenost unijního práva nad polskými zákony, nikoli však nad polskou ústavou. Polsko by v případě nálezu, že unijní předpisy jsou v rozporu s ústavou, mělo podle listu tři možnosti: buď by zákonodárci měli změnit ústavu, anebo podnítit změny v unijním právu, anebo rozhodnout o vystoupení z EU.

Polský ústavní soud je složený převážně ze soudců nominovaných vládou. Změny v polské justici, které podle Bruselu podkopávají nezávislost polského soudnictví, prosazuje vláda vedená konzervativní stranou Právo a spravednost (PiS), která je u moci od podzimu 2015. 

Zástupci vládního tábora tvrdí, že otázky justice patří do pravomoci členských států EU. Vláda tvrdí, že cílem reformy je zbavit zemi soudců spjatých s komunistickým režimem, podle opozice se však PiS snaží posilovat svou moc nad justicí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video