VIDEO: V Polsku strhli chladicí věž elektrárny, demolice čeká i na zbylé dvě

  • 3
V Będzinu na jihu Polska v pátek strhli chladicí věž tamní uhelné elektrárny. Exploze, na kterou pyrotechnici použili 200 kilogramů výbušnin, trvala 3,5 sekundy. A devadesátimetrová stavba pak šla k zemi podobnou rychlostí, píše polský deník Gazeta Wyborcza.

Uhelná elektrárna postavená v 60. letech nedaleko Katovic už nesplňuje ekologické normy, a její osud se tak završil. V pátek experti zbourali už čtvrtou ze šesti chladicích věží.

Příprava podle Gazety Wyborczy trvala měsíc a půl, kolem místa demolice vznikla dvousetmetrová bezpečnostní zóna. Kromě zbývajících dvou věží jsou na řadě také dva komíny elektrárny, jeden z nich měří 160 metrů a druhý ještě o 40 metrů více.

Będzin se nachází na jihu Polska.

Będzin se nachází na jihu Polska.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video