Tuší ruští vojáci, že střílejí do dětí? A do novinářů? Proč Putin Rusy přitahuje? Čím se liší od Ukrajinců? Co nasměrovalo Ukrajinu na Západ? A je šance, že se i Rusko vydá cestou demokracie? I o tom jsme si povídali s reportérem, spoluzakladatelem a šéfredaktorem nezávislého zpravodajského serveru Voxpot a politologem Vojtěchem Boháčem, který studoval v Rusku, na Ukrajinu jezdí mnoho let, strávil tam měsíc během začátku války a nyní se do země decimované ruskou armádou vydal znovu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Rusové nevěří, že rozpoutali peklo, říká válečný reportér Vojtěch Boháč

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Tuší ruští vojáci, že střílejí do dětí? A do novinářů? Proč Putin Rusy přitahuje? Čím se liší od Ukrajinců? Co nasměrovalo Ukrajinu na Západ? A je šance, že se i Rusko vydá cestou demokracie? „Musíte být silný člověk, abyste si své přesvědčení a morální kompas dokázal udržet. Lidi už v Rusku za své názory před soudem jsou,“ říká reportér, spoluzakladatel a šéfredaktor nezávislého zpravodajského serveru Voxpot a politolog Vojtěch Boháč.

Na Ukrajině jste byl přímo i ve chvíli, kdy vypukla válka?
Byli jsme na ukrajinsko-běloruské hranici v městečku Ovruč. Tu noc jsem nespal, protože jsem čekal, že to přijde. Během pár hodin se mimořádně vyostřila situace na Donbasu, někam zmizeli vojáci z checkpointu na Krymu, pak měl Putin svůj útočný projev, já vzbudil naši fotografku a říkal jsem: „Tak začala válka.“ A v tu chvíli nám nad hlavami letěla první raketa.

Putinovo myšlení je nebezpečné, on vidí tajné služby za vším, i za Majdanem. Myslel si, že vývoj na Ukrajině otočí podobně jednoduše na svou stranu, ale ono to tak není. Ukrajina prostě na Západ chtěla.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Video