Shromáždění příznivců Alternativy pro Německo v hesenském Gelnhausenu (9. září...

Shromáždění příznivců Alternativy pro Německo v hesenském Gelnhausenu (9. září 2023) | foto: ČTK

Slogan AfD „Vše pro Německo“ nevydržel dlouho. Bavorská policie zakročila

  • 50
Policie v bavorském Pasově o víkendu odstranila z ulic několik předvolebních plakátů kandidáta krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), a to kvůli heslu „Vše pro Německo“. Používání tohoto sloganu zapovídá zákon, neboť podobný v minulosti používali nacisté. Ještě známější heslo je „Německo nade vše“, které bylo i ve státní hymně.

Bavorský předseda AfD Stephan Protschka potvrdil, že plakát patří jednomu z kandidátů strany v nadcházejících zemských volbách. O koho jde, ale neupřesnil. Proti použití nacistického hesla se Protschka ohradil.

„Bavorské vedení strany plakát neschválilo. Něco takového nemá v AfD místo. Jsou hesla, která se prostě nepoužívají a tohle je jedno z nich,“ uvedl podle deníku Die Welt. Protschka podle svých slov zavolal šéfovi pasovské buňky AfD a vyzval jej, aby sporné plakáty po celém městě stáhla.

Slogan „Alles für Deutschland“ neboli „Vše pro Německo“ používala ve 20. a 30. letech minulého století nacistická SA – polovojenská organizace NSDAP.

Případem z Pasova se nyní zabývá státní zastupitelství ve spolupráci s kriminální policií. „Prověříme, zda je zapotřebí zahájit trestní stíhání či nikoliv,“ uvedla v pondělí její mluvčí.

Antisemitismus v Bavorsku „nemá místo“, hříšník ve vládě však dál ano

Incident s plakáty přichází nedlouho po skandálu kolem bavorského vicepremiéra Huberta Aiwangera. Deník Süddeutsche Zeitung politika označil za autora 35 let starého letáku ke smyšlené soutěži o největšího zrádce národa s nabídkou cen, jako jsou průlet zdarma komínem v Osvětimi a celoživotní pobyt v hromadném hrobě.

Deník navíc uvedl, že někteří svědci si pamatují, že Aiwangera v mládí fascinovala osobnost nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Aiwanger, který byl tehdy středoškolák, odmítl, že by leták vytvořil. Přiznla však, že se našel u něj ve školní aktovce. K autorství se následně přihlásil Aiwangerův o rok starší bratr Helmut, který to zdůvodnil tím, že byl tehdy naštvaný, neboť ve škole propadal. Vicepremiér, jenž vede stranu Svobodní voliči, označil leták za nechutný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video