Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin hraje o přežití, z války nemůže odstoupit, říká diplomat Počuch

Podcast   17:57
Válka na Ukrajině potrvá minimálně ještě deset let a rozhodující bude, jestli západním spojencům vydrží vůle napadené zemi dál pomáhat. „Putin čeká, až pochopíme, že si nějakou část Ukrajiny nechá. Že si vlastně bere jenom svoje. Chce nás dovést k tomu, že přistoupíme na nějaký kompromis, který pro něj bude výhodný,“ říká v podcastu Kontext ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Ivan Počuch.
Ruský prezident Vladimir Putin (3. srpna 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin (3. srpna 2023) | foto: Reuters

Poslechněte si celý rozhovor s diplomatem Počuchem v Kontextu:

Ukrajina a její západní spojenci v těchto dnech rozjíždějí velkou diplomatickou ofenzivu, jejímž cílem je získat země jako je Brazílie nebo Indie pro svoji vizi, jak ukončit agresi proti Ukrajině. Přesvědčovat je budou na víkendovém summitu v Džiddě, kterého se zúčastní třicet zemí a který má především upevnit pozici Kyjeva na cestě k možným mírovým jednáním.

„Náš základní argument zní, že boj se zachování ukrajinské nezávislosti a obnovení její územní celistvosti je také bojem za obnovení smyslu a účelů Charty OSN. Protože pokud stálý člen Rady bezpečnosti, jaderná velmoc, povede agresi proti menšímu sousedovi, tak v tom případě kladu otázku, k čemu nám Rada bezpečnosti popřípadě celé OSN je. Na tento argument tyto země slyší,“ vysvětluje Ivan Počuch.

Mnoho rozvojových zemí se zatím ke konfliktu stavělo neutrálně a dál udržují obchodní styky s Ruskem. Podle Počucha si ovšem postupně uvědomují, že základní cestou k možnému mírovému summitu jsou dvě věci. „Za prvé je to ukrajinské vítězství – tedy Ukrajina jako země, která obnoví v tom či onom rozsahu svoji územní celistvost a Rusko bude donuceno to akceptovat. To se nemusí rovnat drtivé strategické porážce Ruska. Druhou věcí je, že je nutné dále prohlubovat izolaci Ruska ve všech sférách.“

Ivan Počuch (1961). Ředitel odboru bezpečnostní politiky na Ministerstvu zahraničních věcí. V diplomacii pracuje bezmála třicet let, působil jako český velvyslanec při OSN nebo OBSE. Jako český velvyslanec na Ukrajině byl svědkem revoluce důstojnosti na Majdanu a začátku ruské agrese na Krymu a v Donbasu.

Přízeň „globálního jihu“ se ovšem snaží získat i Kreml. Ruský prezident minulý týden hostil v Petrohradu africký summit a svým hostům nasliboval obilí zdarma a odpuštění miliardových dluhů. Podle Počucha se ovšem vzhledem ke skromné účasti jednalo spíš o událost uspořádanou pro Putina, aby se cítil jako velký státník a utvrdil se v tom, že ne mezinárodní scéně stále není zcela izolován.

„O pošramocené reputaci Ruska nejlépe svědčí výroky jihoafrického prezidenta Ramaphosy, který zcela veřejně řekl, že africké státy nepotřebují od Ruska milodary. Africké státy potřebují, aby se Rusko znovu zapojilo do obilné dohody, kterou zprostředkovalo Turecko a OSN,“ komentuje Počuch obnovení ruské blokády černomořských přístavů a systematické bombardování obilných skladů a infrastruktury.

Summit v Džiddě je v západních médiích vnímán také jako začátek debaty, jak by válka měla skončit. Ne z pohledu Ukrajinců, kteří si kladou maximalistické cíle a požadují stažení ruských jednotek z celé Ukrajiny včetně Krymu, ale z pohledu jejich západních spojenců. Ochotu dál podporovat Ukrajinu totiž už začínají testovat volby, z nichž ty nejdůležitější se odehrají příští rok v USA.

Podle Počucha základní problémem v debatách o možném mírovém řešení spočívá v tom, že stále nevíme, co je cílem a podstatou Putinovy agrese. Původně ohlášená denacifikace Ukrajiny je nesmysl a už o ní nikdo nemluví, Kreml dnes válku prezentuje jako preventivní boj proti západní hegemonii. Ale ani to není hmatatelný cíl, o kterém by se dalo vyjednávat.

„Pokud válka nemá cíl, tak cílem je sama válka... Z třiadvaceti let Putinova vládnutí můžeme usoudit, že konfrontace a válka je pro něho něco přirozeného. Je to nástroj, jak se udržuje u moci. On z té války nemůže odstoupit, protože žádný autoritářský vůdce nemůže prohrát válku a zůstat autoritářský vůdce. Hraje o své politické přežití, svůj politický odkaz,“ myslí si Ivan Počuch.

Za takové situace je podle něj nepravděpodobné, že by putinovské Rusko kývlo na mírové řešení. „Rusko samotné musí mít zájem na nějaké komplexní mírové dohodě. A to se obávám, že toho se s Putinem nedožijeme... Putin neuznává Ukrajinu jako svrchovanou zemi, ale pouze jako území, které se historickým omylem ocitlo mimo kontrolu ruského impéria. Mírová jednání si za takovýhle okolností skutečně nedokážu představit,“ myslí si Počuch.

Ofenziva je ve druhém poločase, Ukrajincům se krátí čas, říká analytik

Západ se proto v případě, že ukrajinská protiofenziva nedosáhne zásadních úspěchů, musí připravit na dlouhou válku, která potrvá minimálně ještě deset let. „V opotřebovávací válce jsme od podzimu loňského roku. A nejedná se jenom o opotřebovávací válku ve smyslu válečné mašinérie, válečné ekonomiky, ve schopnostech dodávat zbraně a personál. Především je to otázka opotřebování politické vůle na obou stranách a změn ve společnosti,“ varuje bývalý velvyslanec v Kyjevě.

„Putin tvrdě signalizuje, že on tu válku dál hodlá vést, že neustoupí ze svých bůhvíjakých cílů, že je stále ochoten nést ekonomické ztráty. Počítá s tím, že se naše politická vůle natolik opotřebí, že už nebudeme chtít Ukrajinu dál materiálně, politicky a morálně podporovat. Čeká, až pochopíme, že si nějakou část Ukrajiny nechá. Že si vlastně bere jenom svoje. Chce nás dovést k tomu, že přistoupíme na nějaký kompromis, který pro něj bude výhodný.“

Jak obnovit vývoz obilí z Ukrajiny? Posunul se Kyjev k členství v NATO? Není asertivní diplomacie Volodymyra Zelenského někdy na škodu? A jaká bude role České republiky v bezpečnostních garancích pro Ukrajinu, se kterými přišla skupina G7? To vše se dozvíte v podcastu Kontext.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...