Nizozemci odpad uložili na nejméně osmi místech

Nizozemci odpad uložili na nejméně osmi místech | foto: Reuters

Pobřeží slonoviny zatklo kvůli jedům dva Francouze

  • 3
Úřady Pobřeží slonoviny zatkly dva Francouze. Viní je z otravy a porušení místních zákonů o toxickém odpadu. Oba zadržení pracují pro nizozemskou firmu, která do africké země v srpnu dopravila stovky tun toxických látek. Jedy už zavinily smrt sedmi lidí, přiotrávených jsou tisíce.

Policie muže s francouzským pasem - ředitele Claude Dauphina a manažera pro západní Afriku Jean-Pierra Valentiniho - zadržela těsně před odletem ze země, uvedl server BBC.

"Byli zatčeni a po výslechu soudcem posláni do abidžanské věznice," potvrdil Aly Yeo z ministerstva spravedlnosti.

Nizozemská společnost se "skandálním" postupem afrických úřadů nesouhlasí. Původně prý totiž byli její zaměstnanci vyslýcháni jako svědci.

Kvůli jedům už padla vláda
Nepokoje v Pobřeží slonoviny vypukly poté, co v polovině srpna připlula k břehům země panamská loď Probo Koala. Na její palubě byly stovky tun toxického odpadu, který patřil nizozemské společností Trafigura Beheer BV.

Ty následně posádka neodborně uložila nejméně na osmi místech v okolí hustě obydleného Abidžanu. Obyvatelé brzy pocítili zdravotní obtíže. Lékařům se jen během prvních dnů přihlásilo na patnáct set lidí, kteří trpěli příznaky otravy.

Po vlně protestů dokonce první zářijový týden rezignovala tamní vláda. Nizozemci se sice zavázali, že odpad zabezpečí, ale to potrvá několik týdnů.

Počet nemocných neustále roste. Dosud si působení jedů vyžádalo sedm mrtvých a na pět tisíc přiotrávených.

mapa - pobřeží slonoviny


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video