Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příliš i na AfD. Bystroňova Russiagate plní média, strana žádá vysvětlení

  10:22aktualizováno  18:28
Kauzy spolkového poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně si ve zpravodajství a v komentářích všímají všechna přední německá média. Zdůrazňují přitom, že Bystroň čelí tlaku i z vlastní strany. Deník Süddeutsche Zeitung k tomu poznamenal, že Bystroňovy přátelské postoje vůči Rusku jsou příliš vstřícné i na poměry AfD. Bystroň v dopise vedení své strany podle DPA odmítl podezření, že od proruské sítě a od Rusů přijímal peníze.
Německý poslanec českého původu Petr Bystroň

Německý poslanec českého původu Petr Bystroň | foto:  Petr Topič, MAFRA

To, že AfD žádá od Bystroně vysvětlit podezření, že dostával úplatky od proruské sítě, zařadila do hlavního zpravodajství televize Welt. Ta také uvedla, že Bystroňovi, který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, hrozí, že mu strana prozatím zakáže účastnit se kampaně. Jasno v této věci by mělo být v pondělí, kdy zasedne vedení AfD, kterému chce Bystroň věc osobně objasnit. Bystroň v dopise podezření, že od proruské sítě a od Rusů přijímal peníze, odmítá.

„Nikdy jsem od pracovníka VoE (Voice of Europe, pozn. red.) (nebo od nějakého Rusa) nedostal peníze či kryptoměnu,“ napsal Bystroň. Poznamenal, že vládní činitelé se pokouší vysoké volební preference opozice zvrátit očerňující kampaní a s pomocí tajných služeb. Dodal, že podezření vůči němu jsou lži a falešná obvinění. Podle něj není náhoda, že kampaň vůči němu začala v Česku. Chce, aby AfD požádala Bezpečnostní informační službu (BIS) o zveřejnění nahrávek. S kampaní pro eurovolby přestat nechce.

Mluvčí české kontrarozvědky Ladislav Šticha sdělil, že politici a ještě z jiných zemí nejsou partnery BIS. „My spolupracujeme s kolegy ze zpravodajských služeb řady zemí včetně Německa, to jsou naši partneři,“ uvedl.

Nevzal jsem ruské peníze, základem dezinformace je i pravda, říká Bystroň

Kauze by se mohl věnovat parlamentní výbor pro vnitro, požádala o to poslankyně Levice (Die Linke) Martina Rennerová. Poslankyně chce, aby spolková vláda na středečním zasedání výboru předložila zprávu o možném ovlivňování politiků a politických stran prostřednictvím skrytých plateb například přes nyní uzavřenou platformu Voice of Europe. Rennerová chce rovněž vědět, jaké případné důsledky z toho plynou pro německou kontrarozvědku.

Zda výbor požadavek Rennerové skutečně na program jednání zařadí, zatím jasné není. „To se rozhodne až v příštím týdnu,“ dodali zástupci parlamentní kanceláře poslankyně.

Ke kauze se vyjádřila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Ta ve vyjádření odkázala na ruské hybridní vedení války a vyzvala k bdělosti. „Jsou to dezinformace, snahy rozdělit společnost a falešné zprávy s cílem narušit zevnitř naši demokracii,“ vyjmenovala. „Nesmíme být naivní,“ odpověděla Baerbocková na dotaz o komentář k Bystroňově kauze.

Agentura DPA uvedla, že návrh Rennerové se u představitelů vládních stran setkal s pochopením, takže téma by se skutečně na výbor mohlo dostat. Poslanec liberálních svobodných demokratů (FDP) Johannes Vogel dokonce podle portálu Politico v souvislosti s kauzou zmínil podezření z vlastizrady. Pokud se podle Vogela ruské platby potvrdí, byl by to vážný skandál.

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

Magazín Der Spiegel, který spolu s Deníkem N před týdnem kauzu vůči Bystroňovi odstartoval, na svém webu napsal, že Bystroň přijímání plateb z Moskvy popírá. „Přesto z jeho vlastní strany přicházejí jasné výzvy,“ poznamenal týdeník o žádostech vedení AfD, aby Bystroň věc vysvětlil.

„Tlak na kandidáta eurovoleb roste,“ uvedl v příspěvku německý veřejnoprávní rozhlas Deutschlandfunk.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyzval k tomu, aby se podezření proti Bystroňovi objasnila co nejdříve a zcela otevřeně. „Nejlépe ještě před volbami do Evropského parlamentu,“ poznamenal.

Bystroňovi, který je českého původu, se dnes opět věnuje německá mutace portálu Politico ve svém ranním přehledu významných událostí. Bystroně Politico zařadilo znovu do čela výčtu dění. „Petr Bystroň se dostává do úzkých. Zahraničněpolitický mluvčí AfD ve Spolkovém sněmu čelí tlaku ze všech stran – včetně vedení své vlastní strany – aby vysvětlil podezření z údajného ruského ovlivňování a placení,“ uvedl web.

Německý poslanec českého původu čelí vyšetřování. Viní ho z hajlování

Znepokojené vedení AfD

Bystroně vedení AfD vyzvalo e-mailem, aby do čtvrtečních 14 hodin spolupředsedům strany Alici Weidelové a Tinu Chrupallovi kauzu písemně objasnil. Bystroň řekl, že si s vedením strany chce osobně promluvit po velikonočních prázdninách, které v Berlíně skončí na konci tohoto týdne. Politico píše, že tón e-mailu prozrazuje, že AfD je děním kolem Bystroně znepokojena, a to obzvláště poté, kdy Deník N informoval, že česká BIS své podezření zakládá na zvukových nahrávkách.

Bystroňovým případem se mezitím začalo zabývat státní zastupitelství v Mnichově, kde poslanec žije. To podle agentury DPA uvedlo, že zahájené takzvané předběžné vyšetřovací řízení neznamená, že by poslanec byl podezřelý, ale souvisí s prověřením aktuálních zpráv v médiích.

Politico rovněž uvedlo, že opoziční konzervativní unie CDU/CSU nevylučuje, že by Bystroň mohl být zbaven poslanecké imunity, protože pokud jsou zprávy z Česka správné, měl by případ převzít státní zástupce.

Česká stopa v německé politice. Kam dosáhnou tajné služby a kam extremisté?

Německá mutace portálu už dříve napsala, že v aféře Russiagate, jak ji nazývá, atmosféra kolem Bystroně houstne. Informace o možné existenci nahrávek podle portálu překvapila spolupředsedkyni AfD Alici Weidelovou. Ta již dříve uvedla, že po velikonočních prázdninách bude chtít hovořit s Bystroněm a s jedničkou eurokandidátky Maximilianem Krahem.

Bystroň a také Krah v minulosti poskytli rozhovory nyní uzavřené zpravodajské platformě Voice of Europe, která publikovala protiukrajinské a proruské postoje. Krah se svého spolustraníka nejprve zastal, také on chce ale od Bystroně vysvětlení. „Platí pro něj presumpce neviny. Pokud důkazy neukážou opak, stojím ze svým číslem dvě,“ poznamenal o Bystroňovi, který je na kandidátce do Evropského parlamentu dvojkou. Později ale Krah názor očividně změnil.

„Petr Bystroň by až do vysvětlení těchto podezření neměl absolvovat žádná vystoupení v rámci (předvolební) kampaně,“ řekl Krah deníku Die Welt.

Přirovnání k nacismu

Deník Süddeutsche Zeitung se věnuje nejen tomu, že Bystroň čelí tlaku od své AfD, ale připomíná také jeho proruské postoje a jeho kritiku protiruských sankcí. Ty podle listu překračují i měřítko AfD. Zmínil rovněž, že poslanec odmítá zbrojní pomoc Ukrajině, která se brání ruské invazi. „Při debatě ve Spolkovém sněmu o dodávkách německých tanků se to nezdráhal přirovnat k vyhlazovací válce národních socialistů (nacistů) proti tehdejšímu Sovětskému svazu,“ připomenul Süddeutsche Zeitung.

Bystroň loni v lednu, kdy v Německu vrcholila debata o tom, zda Ukrajině poskytnout německé tanky Leopard, obvinil konzervativní unii CDU/CSU, že se po vzoru svých dědů jako za druhé světové války snaží poslat tanky proti Rusku. Unie tehdy na sociálně demokratického kancléře Olafa Scholze opakovaně naléhala, aby s předáním německých tanků Ukrajině souhlasil.

„To zkoušeli už vaši dědové,“ řekl Bystroň konzervativcům k jejich návrhu dodat Ukrajině zbraně. „A jak to skončilo? Nesmírným utrpením, miliony mrtvých a ruskými tanky tady v Berlíně,“ dodal tehdy Bystroň.

Bystroň už minulý týden uvedl, že právně napadne článek Deníku N. „S právníky jsme v kontaktu jak v ČR, tak v Německu,“ odpověděl na otázku, jak v této věci postupuje.

Bystroň pochází z Moravy, do Německa emigroval s rodiči v roce 1988. Podle Deníku N je známý svými proruskými postoji a také vazbami na podobně smýšlející české politiky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...