VIDEO: Houpačky z pistolí. V Peru přetavili zabavené zbraně v park

  • 1
Tisíce zabavených zbraní se v peruánském hlavním městě Limě proměnily ve veřejný park s otevřenou tělocvičnou. Z více než šesti tisíc roztavených zbraní tak vznikly houpačky, hrazdy a další cvičící stroje, které nyní mohou lidé volně využívat.

V peruánské metropoli, kde dlouhodobě dochází k velkému množství trestných činů, chtějí projektem bojovat proti nejistotě.

„Celou dobu tady byli lidé přepadáváni a zastrašováni, a to je poblíž škola. Myslím, že je dobře, že dávají alternativní využití těm zbraním, které byly použity k trestné činnosti,“ míní obyvatel Limy Fabian Huachillo.

„Pokud zbraně nebudou zničeny, budou je nadále používat zločinci a z dlouhodobého hlediska problém nevyřešíte. Všechny zabavené zbraně musí být zničeny. Je to jediný způsob, jak zabránit tomu, aby zbraně skončily v rukou dalších zločinců,“ myslí si další místní Julio Peňa.

OBRAZEM: Konec segregace bohatých a chudých. V Peru strhli „zeď hanby“

Děti i dospělí si tak ve středu mohli poprvé vyzkoušet vybavení nového sportoviště, které vyrostlo ve čtvrti San Juan de Miraflores. Právě ta se totiž řadí k jedné z nejvíce násilím postiženým oblastem v Limě.

V roce 2023 Peru zničilo více než 21 tisíc zbraní zabavených po celé zemi. Podle tamějších úředníků budou v hlavním městě vybudovány další dva parky právě ze zbraní zničených v loňském roce.


Témata: zbraň, Peru, Lima

Video