Satelitní snímek Číny s ovzduším zamořeným oxidem dusičitým

Satelitní snímek Číny s ovzduším zamořeným oxidem dusičitým - Satelitní snímek Číny s ovzduším zamořeným oxidem dusičitým | foto: www.esa.int

Peking dusí oxid dusičitý, odhalila družice

  • 27
Největší naměřené znečištění ovzduší oxidem dusičitým na světě je nad Pekingem a severovýchodní Čínou. Výsledky měření zveřejnila Evropská vesmírná agentura (ESA). Pokud člověk žije v takto znečištěném prostředí déle, může mít dýchací potíže a poškození plic.

"Zatímco emise oxidu dusičitého nad západní a východní Evropou a nad východním pobřežím Spojených států jsou stabilní, nebo se mírně snižují, nad Čínou výrazně narůstají," uvedl John Burrows z Ústavu fyziky ovzduší v Brémách.

Viníkem této situace je mimořádný ekonomický růst Číny v posledních deseti letech. Oxid dusičitý pochází z emisí elektráren, těžkého průmyslu a silniční dopravy.

Rozvíjející se čínský průmysl spotřebovává velké množství energie. Její výroba je v Číně ze 75 procent závislá na uhlí. Oxid dusičitý je součást atmosféry, vede ke vzniku ozónu v troposféře. To je nejnižší vrstva zemské atmosféry, v níž vzniká počasí.

Zjištěné údaje naměřil skenovací a obrazový absorpční spektrometr. Je umístěn na družici Envisat, která z oběžné dráhy měří celý povrch Země. Přístroj umožňuje vyhledávat v ovzduší stopy plynů, ozonu a prachových částic a zjišťovat celkový obsah plynů v různých výškách.

Naměřené hodnoty mají vědcům také ukázat souvislosti mezi znečištěním ovzduší a lesními požáry, průmyslovými exhalacemi, arktickými mlhami, prachovými bouřemi nebo sopečnými erupcemi.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video