VIDEO: Aktivistky „nahoře bez“ protestovaly v Paříži. Téma byl koronavirus

  • 179
Přibližně čtyři desítky polonahých aktivistek ze skupiny Femen protestovaly na Mezinárodní den žen v centru Paříže. Třímaly barevné světlice a transparenty, na sobě měly také roušky a respirátory. Těmi se podle svých slov nechránily proti koronaviru, ale patriarchální pandemii, která se prý rovněž šíří světem.

Ženy se sešly na Place de la Concorde, tedy náměstí Svornosti. Postavily se přímo proti tamní ústřední pamětihodnosti, obelisku pocházejícího z chrámu v Luxoru v Egyptě. Obelisky jsou považovány za falické symboly.

Ve svém protestu aktivistky odkázaly na aktuální situaci a šíření nákazy novým typem koronaviru. Vyjádřily se proti „patriarchální pandemii“, která podle nich taktéž panuje celosvětově. Kromě roušek byly oblečené do ochranných oděvů, ačkoliv jen do půli těla.

Paříž byla jedním z řady měst po celém světě, kde se v neděli konaly průvody k Mezinárodnímu dni žen. Ochránci lidských práv i někteří politici tam kritizovali údajné násilí policie, která měla už v sobotu večer po potyčkách zatknout devět lidí z jednoho z průvodů.

Obrázky na sociálních sítích zobrazovaly potlučené lidi s modřinami. Pařížská starostka Anne Hidalgová to podle deníku The Guardian označila za „šokující a nepřijatelné.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video