ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

U Papuy-Nové Guineje bylo zemětřesení o síle 7,3, úřady odvolaly varování

  • 8
Okolí Papuy-Nové Guineje dnes zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,3. Úřady následně vydaly varování před vlnou tsunami, které později odvolaly. Americká geologická služba USGS ohnisko zemětřesení lokalizovala v hloubce 85 kilometrů a vzdálenosti 18 kilometrů od pobřeží.

Místo se nachází několik set kilometrů severovýchodně od hlavního města Port Moresby, i zde však lidé pociťovali slabé otřesy.

Tichomořské středisko pro varování před tsunami (PTWC) sice upozornilo, že přívalová vlna by mohla zasáhnout pobřeží, nicméně několik hodin na to své varování odvolalo. Podle střediska už hrozba pominula.

Podle agentury AFP, která uvádí sílu zemětřesení 6,9, dosud nejsou k dispozici žádné informace o případných škodách či obětech. Upozornila však, že kvůli neprostupnému terénu a chybějícím silnicím může trvat celé dny, než se podaří zjistit přesné škody či ztráty na životech.

V únoru 2018 zasáhlo centrální oblast Papuy-Nové Guineje zemětřesení o síle 7,5 stupně. Zemřelo tehdy 125 lidí a stovky domů byly zničeny. Ostrovní stát v severozápadní části Tichého oceánu je pověstný častou seizmickou a vulkanickou činností, leží na takzvaném Ohnivém kruhu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video