Papež putuje ve stopách Ježíše

- V pondělí 20. března 2000 papež Jan Pavel II. příletem do jordánské metropole Ammánu zahájil historickou pouť ve stopách Ježíše Krista a Jana Křtitele ve Svaté zemi. Během dvoudenní zastávky v Jordánsku papež navštívil místo, kde byl podle Jordánců pokřtěn Ježíš Kristus a sloužil mši na ammánském stadiónu.
Jan Pavel II. navštívil místo, kde byl podle Jordánců pokřtěn Kristus
Papež v úterý několikrát vrtulníkem přeletěl nad místem zvaným Vádí al-Charrar, kde podle Jordánska Jan Křtitel pokřtil Ježíše Krista. Křehce působící papež překonal  vzdálenost mezi vrtulníkem a zbytky byzantského kláštera ležícím na místě křtu v golfovém vozíku. Kolem cesty lemované palmami papeže provázela jordánská jízdní policie.

U klášterního oblouku pronesl papež vstoje krátkou modlitbu a pak vsedě přečetl pasáž z evangelia. Do misky s vodou přinesenou ze studny v údolí ponořil olivovou větvičku a požehnal jí  přihlížejícím.

Návštěvou Vádí al-Charrar ukončil papež pobyt v Jordánsku. Na letišti se s ním rozloučili jordánský král Abdalláh II. s chotí Ranjou.

Papež sloužil první mši ve Svaté zemi
První mše, kterou papež Jan Pavel II. sloužil během poutní cesty ve stopách Ježíše Krista a Jana Křtitele do biblické Svaté země byla věnována mučedníku Janu Křtiteli. Papež Jan Pavel II. se na stadiónu v jordánské metropoli Ammánu pomodlil před 70 tisíci věřícími z Jordánska, Libanonu a Iráku za jednotu a solidariru křesťanů.

Jan Pavel II. přijel na stadión ve svém papamobilu, při "čestném kolečku" lidé na tribunách mávali jordánskými, iráckými, libanonskými a palestinskými vlajkami a skandovali "Ať žije papež".

V úvodu b

Prvním papežem, který navštívil Svatou zemi, byl v roce 1964 Pavel VI. "Během celého pobytu tehdy ani jednou nepronesl slovo Izrael," říká známý spisovatel Amos Oz. Připomíná, že tehdy Pavel VI. nenavštívil žádný židovský památník holocaustu a po návratu do Říma zaslal pouze zdvořilostní telegram.
ohoslužby hlava katolické církve požehnala vodě z řeky Jordán a třem kamenům určeným pro stavbu kostela maronitských křesťanů, kostela syrských katolíků a střediska vatikánské dobročinné nadace Regina Pacis. Vyznání víry přednesl patriarcha Jeruzaléma a Jordánska Michel Sabbah.

"Vaše budoucnost spočívá v jednotě a solidaritě," prohlásil papež v kázání během mše sloužené společně s představiteli syrského, koptského, řeckokatolického a maronitského ritu.

"Není účinnějšího prostředku, než je sociální, profesionální a politická účast na díle spravedlnosti, usmíření a míru," řekl Jan Pavel II . a  vyjádřil přání, aby nejvyšším cílem rodin, farností, škol, laických sdružení a hnutí mladých byla jednota a láska.

Pak papež stanovil úkoly biskupů, řeholníků, matek (21. březen je v Jordánsku dnem matek), laiků a mladých lidí v církvi. Zvláště mladé lidi vybídl, aby přispěli ke změně světa tím, že dají nejlepší ze sebe do služeb svých bližních a své země. Dvě tisícovky dětí, které byly na stadiónu poprvé u přijímání, Jan Pavel II. vyzval, aby zůstaly blízko Boha.

Dále papež nabádal k posílení svazku mezi křesťany a dalšími velkými náboženstvími, která v romto regionu vzkvétají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video