Papež František

Papež František | foto: AP

František na dálku utěšil svobodnou matku, slíbil jí křest nechtěňátka

  • 160
Papež František opět ukázal, že ho zajímají opravdu všichni věřící. Nezdráhal se zatelefonovat italské svobodné matce a ubezpečil ji, že pokud nenajde žádného kněze, který bude ochotný její dítě pokřtít, rád to udělá sám. Šokovaná matka zůstala po telefonátu v slzách.

Pětatřicetiletá Italka Anna Romanová Františkovi nejprve napsala dopis, ve kterém mu vylíčila své starosti. Když zjistila, že je těhotná, otec dítěte jí jen suše odpověděl, že by měla jít na potrat a opustil ji. Ona se však rozhodla dítě si ponechat. Přepadly ji však obavy, že nemanželské dítě nebude chtít žádný kněz pokřtít. "Svobodné matky to tak přeci mají," svěřila se v dopise.

Italka ani nedoufala, že by jí někdo na dopis odpověděl. Po pár dnech na něj zapomněla a odjela se svou rodinou na dovolenou. Jeden jí náhle zazvonil telefon a na displeji se objevilo neznámé číslo. Když telefon zvedla, na druhé straně se ozvalo: "Dobrý den, tady papež František."

Romanová si nejprve myslela, že to je jen nejapný žert. František jí však začal popisovat, jak četl její dopis, o kterém řekla jen svým nejbližším. Pomalu ale jistě začala věřit, že skutečně hovoří s hlavou katolické církve.

"Pak mi řekl, že jsem moc statečná, že jsem se nerozhodla pro potrat. Nakonec mi řekl, že pokud nenajdu žádného kněze, který mé dítě pokřtí, mám mu dát vědět a on to udělá sám," uvedla Romanová podle serveru telegraph.co.uk.

Papež je podobnými telefonickými rozpravami s věřícími vyhlášený. Jen několik dní po svém zvolení si například telefonicky zrušil předplatné novin ve své domovské Argentině (více čtěte zde). Na sklonku srpna pak telefonoval s Italem Michele Ferrim, který mu v dopise vyprávěl o tom, že mu před nedávnem zavraždili bratra. "Když mi František volal, řekl mi, že při čtení mého dopisu plakal," vypráví Ferri.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video