Protifrancouzské protesty v Pákistánu. (30. října 2020)

Protifrancouzské protesty v Pákistánu. (30. října 2020) | foto: Reuters

Pákistán blokuje sociální sítě, chce zabránit šíření násilných protestů

  • 10
Pákistánská vláda v pátek nařídila telekomunikačním úřadům zablokovat na několik hodin sociální sítě a internetové aplikace pro posílání zpráv. Odůvodnila to zatčením vůdce islamistů a několikadenními násilnými protesty v zemi proti Francii, při kterých přišli o život dva policisté a dalších 580 bylo zraněno.

Ministerstvo vnitra ve zprávě zaslané pákistánskému telekomunikačnímu úřadu žádá, aby až do tří hodin odpoledne místního času (12:00 SEČ) zcela blokoval Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube a Telegram. Policisté se během pátečního dne připravují na zásah proti demonstraci v Láhauru na východě země.

Protesty proti zatčení vůdce islamistické strany TLP Saada Rizvího a proti přítomnosti francouzského velvyslance, jehož odchod Rizví požadoval, v zemi propukly v pondělí. Videozáznamy z protestů ukazovaly, jak rozvášněný dav vláčí a bije policisty i chodce.

Při střetech zemřeli dva policisté a tři protestující. Protestní akce ochromily provoz velkých měst, když lidé blokovali dálnice, železniční tratě a silnice na vjezdech do obcí. Někteří demonstranti zapalovali obchody a auta.

Zloba pákistánských muslimů se obrátila proti Francii, když prezident Emmanuel Macron loni ve svém projevu po smrti francouzského učitele dějepisu Samuela Patyho obhajoval právo na zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

Patyho zavraždil na pařížském předměstí čečenský muslimský extremista kvůli tomu, že dějepisář při výkladu o svobodě vyjadřování žákům vyšetřování ukázal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video