Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Už nejen jahody. Jehly jsou nastražené i v dalším ovoci, hlásí Austrálie

  • 85
Sotva Australané vstřebali varování, že se v kupovaných jahodách po celé zemi našly nastražené šicí jehly, policie výzvu ke zvýšené opatrnosti ještě rozšířila. Už se netýká jen konzumace jahod, ale i dalších druhů ovoce - pod detailní kontrolou jsou nyní i banány a jablka.

Od minulého týdne, kdy kauza vypukla, nahlásili nálezy jehel v jahodách lidé ze všech australských států. V banánech a jablkách našli jehly prozatím jen v Sydney. 

Podle stanice BBC cena poškozených druhů ovoce po celé zemi klesla, na západě Austrálie je nyní pod náklady na jeho pěstování. Pěstitelé jahod podle serveru začali v rámci bezpečnostní prevence objednávat detektory kovu. 

Poprvé se varování před kontaminovaným ovocem objevilo v sobotu na Facebooku. Uživatel Joshua Gane napsal, že jeho 21letý kamarád spolkl s jahodou kus jehly a musel být s bolestí břicha ošetřen v nemocnici. 

Policie se nyní snaží zjistit, jestli jde jen o jednoho pachatele, nebo se jedná o více lidí pracujících nezávisle na sobě. Úřady zatím lidem doporučují, aby byli obezřetní a každý plod předem pro jistotu rozřízli. 

Vláda státu Queensland nabízí za informace o neznámém záškodníkovi, který ukrývá jehly do ovoce, sto tisíc australských dolarů (asi 1,5 milionu korun).

15.září 2018 v 10:07, příspěvek archivován: 18.září 2018 v 20:35

Needles found in three strawberries in one punnet in first Sydney case. https://t.co/GXAgRpfB6t https://t.co/VbLdMV2o4x


Video