Otřesy půdy podle prvních zpráv nenapáchaly větší škody. Ilustrační foto

Otřesy půdy podle prvních zpráv nenapáchaly větší škody. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Otřesy pod Hindukúšem vyděsily několik zemí

Severovýchod Afghánistánu zasáhlo zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy stupnice. Otřesy půdy cítili i lidé v Pákistánu a v části Indie. Podle prvních informací se však obešly bez obětí a vážnějších materiálních škod.

"První předběžné zprávy z provincií udávají, že nejsou oběti ani větší hmotné škody," řekl agentuře AFP mluvčí afghánského ministerstva vnitra. Úřady si však podle něj budou tyto informace ještě ověřovat.

Agentura sdělila, že zprávy o obětech či škodách nemají ani pákistánské vojenské úřady.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 260 kilometrů severovýchodně od Kábulu v hloubce 230 kilometrů pod pohořím Hindukúš. Američtí seizmologové stanovili sílu na 6,7 stupně na Richterově stupnici.

V pákistánské části Kašmíru lidé po prvních záchvěvech utíkali v panice z domovů, uvedla pákistánská televize GEO TV. Indická média sdělila, že otřesy bylo znát i v metropoli Dillí.

Silné zemětřesení, které zasáhlo sever Pákistánu 8. října, připravilo o život přes 70 tisíc lidí. - vše o zemětřesení zde

Afghánistán upřesnil počty ranněných

V úterý večer policie upřesnila ranní odhady. Nejméně 11 lidí prý utrpělo zranění. Zničeno bylo přes dvě stovky domů, usmrceno bylo i zhruba 400 kusů dobytka. Počet zraněných ale patrně ještě vzroste vzhledem k tomu, že z odlehlých oblastí přicházejí zprávy jen velmi pomalu.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video