Hurikán Dennis - Satelitní snímek ukazuje hurikán Dennis na Kubou. (8. července 2005) | foto: Reuters

Oteplování dodává sílu hurikánům

  • 14
Když profesor atmosférických věd Kerry Emanuel začal zkoumat záznamy o tropických bouřích za posledních 50 let, čekal, že zjistí jen "velmi umírněnou reakci" tropických bouří na globální oteplování. "Ale to, co vidíme, není nijak umírněné," říká vědec.

"Je to poprvé, co jsem nabyl přesvědčení, že vidíme signál oteplování ve skutečných datech o hurikánech," hodnotí Emanuel výsledky své studie, zveřejněné v časopise Nature.

Podle ní se síla bouří i jejich trvání zvýšily za posledních třicet let o celou polovinu. Hurikány i tajfuny přicházejí dříve a jejich sezona končí později.

Hurrikan, jednonohý indiánský bůh bouří a větrů, si tak stále více přichází na své. Podle Emanuela za to může růst povrchové teploty moří, což pak ovlivňuje děje v ovzduší.

"Ukazuje se, že existuje dobrá korelace mezi celkovou energií, uvolněnou hurikány, a teplotou na povrchu tropických moří," tvrdí.

"Když vidím tyto výsledky, jsou docela alarmující. Jsou to velké změny," hodnotí pro CNN Emanuelovu studii americký meteorolog Tom Knutson z amerického Národního oceánského a atmosférického úřadu.

Dosud se vědci domnívali, že vliv oteplování na tropické bouře je příliš slabý, než aby se dal změřit. A i nyní má řada odborníků pochyby. "Nejsem přesvědčen, že k něčemu takovému dochází," tvrdí Knutsonův kolega Christopher W. Landsea.

Podle něj omezuje platnost analýzy to, že Emanuel nevzal v potaz řadu silných bouří z 50. a 60. let, pro něž se nedochovaly dostatečné údaje. Jiní vědci připomínají, že intenzita bouří se cyklicky mění.

Podle Emanuela jsou však i tyto cyklické výkyvy stále více ovlivňovány rostoucími teplotami na Zemi. Mezi oteplováním a hurikány existuje dokonce zpětná vazba: tropické bouře vytvářejí polovinu energie, která žene vodu tropických moří k pólům, a tím napomáhá k zániku jejich ledové pokrývky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video