Konflikt v Dárfúru už stál život kolem půl milionu lidí. Bojují v něm i děti.

Konflikt v Dárfúru už stál život kolem půl milionu lidí. Bojují v něm i děti. | foto: Profimedia.cz

OSN prohání Súdán kvůli zločinům v Dárfúru

  • 5
OSN jde chartúmské vládě tvrdě po krku. Mise mezinárodní organizace potvrdila, že se africká vláda válečných zločinů v Dárfúru nejen účastnila, nýbrž je i sama organizovala. Chartúm všechna nařčení odmítá a považuje je za mediální bublinu.

"Situace se vyznačuje hrubým a systematickým porušováním lidských práv," popsala stav v Dárfúru mise, kterou do Afriky poslala Rada OSN pro lidská práva.

Hlavní rána ale měla ještě přijít. Podle mise je to právě chartúmská vláda, kdo za násilnosti odpovídá. "Súdánská vláda očividně selhala v ochraně obyvatel Dárfúru před rozsáhlými mezinárodními zločiny a sama se na těchto zločinech podílela a organizovala je," stojí v prohlášení.

Vláda nařčení vytrvale odmítá a z násilí v oblasti viní rebely. Krize v Dárfúru vypukla už v roce 2003. Za čtyři roky zahynulo téměř půl milionu lidí a další dva miliony musely opustit domov.

Misi vedla nositelka Nobelovy ceny míru Jody Williamsová. Šestičlenný tým se ale přímo do Súdánu nedostal. Chartúm sice nejprve misi podporoval, ale nakonec víza neudělil. Nezbylo proto než vyšetřovat ze sousedního Čadu a Etiopie.

Skupina ve své závěrečné zprávě vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby okamžitě zasáhla na obranu civilistů. Nabízí se rozmístění modrých přileb, ale ty súdánská vláda odmítá. V oblasti je sedm tisíc vojáků Africké unie, ti ovšem na dozor nad územím o rozloze Francie nestačí.

Súdánská vláda se do hledáčku mezinárodních institucí dostala v krátké době už podruhé. Mezinárodní trestní soud (ICC) koncem února obvinil dva muže z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Jedním z nich je ministr Ahmed Harún. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video