Ve volbách jsem porazil i Zelenského, rozšířil Orbán seznam svých nepřátel

  • 748
Svým nedělním volebním vítězstvím porazil Viktor Orbán podle svého názoru i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten se ocitl nejnověji na seznamu Orbánových úhlavních nepřátel. Zelenskyj nedávno Orbána urazil, když jej káral za neochotu Ukrajině napadené Ruskem pomoci.

Viktor Orbán v projevu po svém volebním vítězství vyjmenoval ty, které vnímá jako své protivníky a které nyní „přemohl“. Jednalo se o dobře známý seznam: „domácí levice“, jeho souhrnný výraz pro politické oponenty napříč spektrem, dále „mezinárodní levice a byrokraté v Bruselu“, „impérium“ miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose, mezinárodní média a nakonec Zelenskyj.

Orbánovi stoupenci si mohou dovolit být méně diplomatičtí. „Zelenskyj na nás nyní útočí,“ napsal jeden provládní deník. Poslanec vládní strany Fidesz Gyula Budai obvinil Zelenského z „otevřeného vměšování do maďarské volební kampaně“.

V předvečer maďarských voleb byl Zelenskyj v kritice svého západního souseda nemilosrdný: Orbána označil za „prakticky jediného v Evropě, který otevřeně podporuje Putina“. Zelenského silná slova však nezměnila postoj Maďarska ani nepoškodila Orbána u volebních uren.

Zatímco Zelenskyj je v demokratickém světě obdivován za odvážné vedení Ukrajiny ve válečné době, v Orbánově Maďarsku už tedy tolik ne.

Orbán odsoudil válku na Ukrajině a podpořil sankce EU, ale odmítá poslat Ukrajině zbraně nebo umožnit průjezd transportů s vojenskou pomocí přes svou zemi s argumentem, že takové kroky by Maďarsko zatáhly do války.

Minulý měsíc Zelenskyj v projevu k vedoucím představitelům EU upozornil na Orbánovu pozici a vybídl ho, aby si ve válce vybral stranu. „Viktore, víte, co se děje v Mariupolu?“ řekl a poukázal na souvislost mezi hrůzami obléhaného města a vyvražďováním maďarských Židů za druhé světové války.

Orbán, dotázaný na tento projev v rozhlasovém interview, se hájil jako obhájce maďarských zájmů, odmítl Zelenského jako „herce“. Prohlásil, že nevyhoví žádným požadavkům, které by vedly k tomu, že „naši synové budou umírat v cizí válce“ a „zruinují“ maďarskou ekonomiku. Zelenskyj sice opakovaně vyzval k vytvoření bezletové zóny, ale nikdy nepožadoval, aby západní síly vstoupili do pozemní války.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video