Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Rusko-ukrajinský konflikt

Úderem 24. února 2022 vypukla v Evropě největší válka od porážky nacistického Německa. Rusko vpadlo na Ukrajinu, plány na bleskové obsazení Kyjeva však zkrachovaly. Portál iDNES.cz přináší aktuální dění v online reportáži.

včera
15:55
UKRAJINA

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

včera
14:22
EVROPA

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

přečíst článek
včera
12:43
UKRAJINA

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

přečíst článek
včera
11:23
EVROPA

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Lukašenko. Ukrajina přitom očekává obří balíky pomoci jak od Velké Británie, tak od USA.

včera
09:13
RUSKO

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

přečíst článek
včera
09:40
UKRAJINA

Rusko v noci na čtvrtek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob.

ČTVRTEK 25. DUBNA

24. 4.
22:34
UKRAJINA

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

přečíst článek
24. 4.
21:34
USA

Vláda USA bude po průlomu v Kongresu schopná po zbytek roku dodávat Ukrajině to, co potřebuje, odhaduje Bidenův poradce Jake Sullivan.

24. 4.
20:32
UKRAJINA

Ukrajinské drony poškodily významnou ocelárnu v Lipecké oblasti na jihozápadě Ruska, tvrdí zdroj agentury Reuters z ukrajinské rozvědky. Škody způsobené v ocelárně by podle tohoto zdroje mohly mít dlouhodobý dopad na chod zařízení. Podobné zprávy nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

24. 4.
20:32
ČESKO

S nenávistným podtextem bylo loni zaznamenáno 311 skutků, o desetinu víc než předloni. Nejčastěji mířily proti Ukrajincům, potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan závěry Amnesty International.

24. 4.
20:28
EU

Chtěl bych popřát celé Evropě, světu, Rusům, Ukrajincům, vlastně všem mír. A pokud mohu, rád bych vypustil jako symbol míru tuto holubici. Evropa mír potřebuje. Nechme tuto holubici létat po Evropě, nechť nás všechny sjednotí. Ať je symbolem míru, protože to, co nejvíce potřebujeme v Evropě, je mír. Dejme míru šanci,“ prohlásil k udiveným europoslancům Radačovský.

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

přečíst článek
24. 4.
20:21
UKRAJINA

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

přečíst článek
24. 4.
18:33
UKRAJINA

Jsem vděčný prezidentu Bidenovi, Kongresu a všem Američanům, kteří si uvědomují, že musíme Putinovi podřezávat půdu pod nohama, a ne ho poslouchat, protože jedině tak můžeme skutečně omezit ohrožení svobody. Společně to můžeme zajistit,“ poděkoval ukrajinský prezident Zelenskyj na síti X za schválenou podporu Ukrajiny.

24. 4.
18:28
ČESKO

Ministr Lipavský a nizozemská ministryně zahraničí Slotová ocenili, že Biden podepsal další podporu Ukrajiny. Teď dle nich není čas polevit v pomoci. Slotová dnes navštívila Prahu. „Ukrajina se musí dočkat spravedlivého míru – společně s Nizozemskem na tom neúnavně pracujeme,“ uvedl Lipavský na X.

24. 4.
17:23
USA

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

přečíst článek
24. 4.
17:05
POMOC

Biden podepsal zákon uvolňující desítky miliard dolarů na podporu Ukrajiny a dalších partnerů.

24. 4.
16:28
RUSKO

Ruský soud poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině.

24. 4.
14:44
RUSKO

Ruský pravoslavný kněz Dmitrij Safronov, který sloužil zádušní mši za zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, byl suspendován z duchovenské služby a degradován na pozici žalmisty. Dostal i tříletý trest „pokání“. Po jeho vypršení se rozhodne, zda se bude moci vrátit na pozici kněze.

24. 4.
14:08
EVROPA

Německý kancléř Scholz znovu odmítl poskytnout Ukrajině střely Taurus, společně s britským premiérem Sunakem ale slíbili zemi další podporu.