Dirigent Lorin Maazel během představení v Pchjongjangu.

Dirigent Lorin Maazel během představení v Pchjongjangu. | foto: Reuters

OBRAZEM: Američtí filharmonici zahráli Severokorejcům Dvořáka

  • 9
Neobvyklé představení zažilo hlavní město Severní Koreje Pchjongjang. Hudebníci z Newyorské filharmonie, nejstaršího amerického orchestru, hráli pro špičky komunistické diktatury. Sálem Velkého divadla v Pchjongjangu zazněla i Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka.

Představení mělo podle pozorovatelů snížit napětí mezi USA a Severní Koreou, kterou Američané podezírají z vývoje jaderných zbraní. Do svého vyjednávacího arzenálu nyní USA nově zařadily to, co média překřtila na "dvořákovskou diplomacii".

Newyorská filharmonie v Pchjongjangu (25. února 2008)

Filharmonici sami se bránili spekulacím, že do zasněženého Pchjongjangu přijeli pomoci rozmrazit vztahy mezi USA a KLDR, které jsou od korejské války na bodu mrazu. "Jsem hudebník, ne politik. Ale hudba vždy byla prostorem, kde se lidé setkávali. Je neutrální a emocionální," řekl dirigent orchestru Lorin Maazel.

Newyorská filharmonie v Pchjongjangu (26. února 2008)

Ženy v tradičním korejském oděvu, známém jako hanbok, které procházely chodbami Velkého divadla, podtrhly mimořádnost celé akce.

Newyorská filharmonie v Pchjongjangu (25. února 2008)

Prostorami divadla zazněla jak severokorejská, tak americká hymna. Těžiště koncertu stálo na Američanovi v Paříži od George Gershwina a na Novosvětské symfonii Antonína Dvořáka. Jako přídavek hudebníci zahráli korejskou lidovou píseň Arirang.

Newyorská filharmonie v Pchjongjangu (26. února 2008)

Filharmonikům tleskali i vysocí představitelé komunistické strany, samotného vůdce KLDR Kim Čong-Ila ale objektivy nezachytily. Snad i proto státní zpravodajská agentura KCNA připomněla lidem, že kromě zahraniční hudby mají oceňovat i hodnotu umění domácí provenience, například symfonie "Vůdce je vždy s námi".

Pchjongjang, Severní Korea (25. února 2008)

Život v ulicích a městech nejizolovanější diktatury světa ale běžel dál. Korejci odklízeli roztátý sníh z autobusových zastávek a pak se jeli poklonit soše Kim Ir-Sena.

Severokorejci u sochy vůdce Kim Ir-Sena

"Severní Korea potřebuje izolaci, aby mohla kontrolovat své obyvatelstvo. Režim nelze zastrašit nebo rozbít jednou takovou návštěvou. Ale stovky a tisíce událostí, jako je tato, ke změnám v KLDR hodně přispějí," zhodnotil politický význam návštěvy orchestru odborník na Severní Koreu Andrej Lankov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video