Zpráva vládní komise, která v Nizozemsku odhalila případy krádeže a nákupu dětí...

Zpráva vládní komise, která v Nizozemsku odhalila případy krádeže a nákupu dětí od biologických rodičů (8. února 2021) | foto: Profimedia.cz

Nizozemsko odhalilo krádeže a nákup dětí, zastavilo zahraniční adopce

  • 5
Nizozemsko pozastavilo mezinárodní adopce dětí poté, co vládní komise odhalila případy krádeže a nákupu dětí od biologických rodičů, ke kterým v Nizozemsku došlo v šedesátých letech minulého století. Komise vznikla pod tlakem rostoucího počtu adoptovaných dětí, které se marně pokoušely najít své původní rodiče, protože jejich doklady byly zfalšované.

Komise zkoumala adopce z Bangladéše, Brazílie, Kolumbie, Indonésie a Srí Lanky z let 1967 až 1998. Ve druhé polovině 20. století adoptovaly páry z Nizozemska na 40 tisíc dětí z 80 zemí světa. 

V posledních letech už rodiče tolik děti ze zahraničí nevyhledávají, v roce 2019 adoptovali Nizozemci 145 dětí.

„Chápu, že to bude pro některé lidi bolestivé, ale nezapomínejme na důvod tohoto rozhodnutí: pozastavením adopcí chráníme děti a jejich biologické rodiče,“ uvedl ministr pro právní ochranu Sander Dekker. 

Přes nedávné reformy zůstává v některých zemích „příliš mnoho věcí, které jsou našemu zraku skryty,“ dodal ministr.

Chudé matky vymyslely způsob, jak legálně prodat dítě a pomoci si k penězům

Sander Dekker oznámil rozhodnutí o pozastavení adopcí dopisem, ve kterém se zároveň omluvil adoptovaným dětem a biologickým i adoptivním rodičům, které zjištěné praktiky ovlivnily. 

O tom, jak by měl adopční systém ze zahraničí v budoucnu vypadat, aby nebyl náchylný ke zneužívaní, podle ministra rozhodne až příští vláda. Ta stávající vládne v demisi, volby se mají v zemi konat v březnu.

„Dobrý pocit z adopce, který panoval v minulém století – s hlavní myšlenkou, že jsme adopcí konali dobro – může být vysvětlením, ale není to ospravedlnění,“ poznamenal ministr Dekker.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video