Ruští vojáci dnes zahájili stahování z Gruzie

Ruští vojáci dnes zahájili stahování z Gruzie | foto: Reuters

Nevylučujeme novou válku v Gruzii, pohrozil šéf ruských špionů

  • 18
Generální štáb ruské armády nevylučuje novou ozbrojenou agresi Gruzie proti separatistické Jižní Osetii a Abcházii. Upozornil na to šéf ruské vojenské rozvědky Alexandr Šljachturov. Zároveň obvinil země NATO, že nadále dodávají Gruzii zbraně. To by prý mohlo vyústit v novou válku na Kavkaze.

"Situace s Gruzií zůstává i nadále napjatá vzhledem k tomu, že nynější gruzínské úřady nejenže odmítají uznat svrchovanost Abcházie a Jižní Osetie, ale všemožně se snaží vrátit tyto země, jež se staly nezávislé, pod svou jurisdikci," řekl Šljachturov rozhovoru pro ruskou agenturu ITAR-TASS.

Podle jeho slov "je k tomu třeba připomenout nepředvídatelnost politiky gruzínského vedení v čele s (prezidentem Michailem) Saakašvilim, které může podlehnout pokušení použít sílu ke zkrocení vzpurných republik tak, jak se to stalo loni v srpnu, a takový vývoj události nevylučujeme", zdůraznil Šljachturov.

NATO dodává zbraně a USA cvičí vojáky

Šlajchturov obvinil Gruzii, že nadále dostává vojenskou pomoc od zemí NATO, Izraele a Ukrajiny stejně, jako tomu bylo do událostí v srpnu 2008. Země NATO, a především východoevropské členské země Aliance, jež bývají také označovány za mladé členy, podle něj dodávají Gruzii hlavně střelné zbraně, výzbroj a výstroj.

RUSKÁ VOJENSKÁ ROZVĚDKA (GRU)

- GRU je největší ruskou špionážní agenturou, má agenty po celém světě. V samotném Rusku disponuje zvláštními vojenskými jednotkami o síle tisíců mužů.

- Rozvědka GRU formálně patří pod generální štáb ruské armády a je přímo podřízena prezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

                        autor: ČTK

"Spojené státy pak vedou přípravu vojáků podle taktiky NATO, Izrael Gruzii dodává bezpilotní stroje a Ukrajina těžké zbraně, mimo jiné tanky a prostředky protivzdušné obrany," dodal vlivný ruský generál.

Jižní Osetie a Abcházie se vymkly gruzínské kontrole už na začátku 90. let, kdy se začal rozpadat Sovětský svaz. Rusko oba regiony uznalo za nezávislé státy po krátké válce loni v srpnu. Tehdy Gruzie podnikla útok na Jižní Osetii ve snaze vrátit odbojný region pod svou kontrolu. - vše o konfliktu na Kavkazu čtěte zde 

Rusko reagovalo rovněž silou, rychle gruzínské síly z Jižní Osetie vypudilo a proniklo až na gruzínské území. Po pětidenní válce, která měla pro Gruzii katastrofální důsledky, se Rusové z gruzínského území postupně stáhli. V Jižní Osetii a Abcházii však zůstávají dodnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video