Udo Voigt a Gerhard Frey - šéfové německé ultrapravice. Na záda jim dýchají mladší militantní neonacisti

Udo Voigt a Gerhard Frey - šéfové německé ultrapravice. Na záda jim dýchají mladší militantní neonacisti | foto: Reuters

Němečtí neonacisté utužili vztahy v Berlíně

  • 6
V Berlíně se o víkendu setkali němečtí neonacisté. Krajně pravicová Národně demokratická strana (NPD) zde uspořádala stranický sjezd. Tužily se vztahy s koaliční Lidovou unií, ale ještě víc s militantními neonacisty. Ti mají ve straně stále větší slovo.

Podle Die Tageszeitung využila NPD sjezd hlavně k tomu, aby dala najevo svou jednotu a upevnila vztahy s militantními neonacistickými spolky.

"Od tohoto sjezdu si slibujeme jasný signál semknutosti," hlásal od začátku šéf NPD Udo Voigt. O Berlínu přitom hovořil jako o "hlavním říšském městě".

Vedle projevu šéfa DVU Gerharda Freye byl ten Voigtův jediný, který si novináři poslechli naživo. Při dalších je pravicový personál vykázal za dveře.

Voigt v projevu prohlásil, že NPD se zatím musí soustředit na komunální politiku. Na vyšší posty podle něj bude čas později.

Nástup militantů
Krajně pravicová NPD není marginální strana. Po úspěchu v Sasku získala letos v září šest křesel i v zemském parlamentu v Meklenbursku-Pomořansku.

Podle Die Tageszeitung se strana stále víc opírá o podporu militantních neonacistických spolků. O nástupu militantů svědčí i to, že někteří z nich nominovali na předsedu strany několikrát trestaného Thorstena Heiseho, známého například tím, že se pokoušel přejet autem přistěhovalce.

Heise nakonec kandidaturu nepřijal a usedne v předsednictvu strany. Společnost mu tam bude dělat i Thomas Wulff, který si říká "Steinar" podle velitele jednotek SS.

Rušit se nebude
Ultrapravice, která posiluje zejména na východě, kde je vyšší nezaměstnanost, vzbuzuje v Německu obavy. Úřad pro ochranu ústavy uvedl, že počet pravicově motivovaných trestných činů stoupl oproti loňsku o 20%. Úřad jich od začátku roku eviduje přes devět tisíc, 375 lidí bylo zraněno.

Sociálně demokratický politik Ehrhart Körting navrhl zahájit řízení, které by vedlo k zákazu NPD. Mnoho šancí na úspěch nemá. Proti se z taktických nebo principiálních důvodů staví většina politiků a shodný názor má i vláda. "Žádný úspěch to neslibuje," uvedl vládní mluvčí Thomas Steg.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video