Německo zakázalo organizaci skinheadů

Spolkový ministr vnitra Otto Schily zakázal německou pobočku pravicově extremistické organizace Blood and Honour (Krev a čest) a její mládežnickou skupinu White Youth (Bílá mládež). Blood and Honour má svou odnož také v České republice.
Německo se tak stalo první zemí, která tímto způsobem zakročila proti mezinárodnímu politickému hnutí skinheadů, prosazujícímu nacistické myšlenky.

Schilly na tiskové konferenci v Berlíně vysvětlil, že cíle asi třistačlenné německé odnože se zaměřují proti ústavnímu pořádku a porozumění mezi národy.

Podle Schilyho není zákrok proti této organizaci alternativou diskutovaného zákazu německé neonacistické strany NPD. O tomto tématu se bude jednat na jiné politické úrovni.

Policie prohledala 30 objektů organizace a zabavila propagační materiál a spořitelní knížky s pětimístnými částkami, sdělil Schily.

Příslušné orgány budou nyní sledovat dodržování zákazu a stíhat i případné náhradní organizace.

Blood and Honour pořádala hlavně koncerty
Neonacisticky orientovaná skupina Blood and Honour pořádá v Německu hlavně koncerty. Tyto akce, jichž se v minulosti pravidelně účastnilo až dva tisíce mladých lidí, se napříště konat nebudou.

Organizaci založil v polovině 80. let britský zpěvák Ian Stuart Donaldson, který mezitím v roce 1993 zemřel. Patřil k britské neonacistické skinheadské skupině Skrewdriver.

Takzvané divize organizace Blood and Honour existují podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy v různých zemích, mimo jiné ve Francii, USA, Jižní Africe a Austrálii. "Příslušné země už byly o zákazu organizace v Německu informovány," sdělil Schilly.

Po roce 1994 byly téměř na celém německém území vytvořeny sekce, které však nemají více než třicet členů. Sekce Sasko se po interních sporech před dvěma roky od německé divize Blood and Honour odtrhla.

Německo stupňuje boj proti rasismu
Německo tak znovu potvrzuje, že svůj boj proti rasismu a rasisticky motivovanému násilí myslí skutečně vážně. Nedávno byli ve východoněmeckém Halle odsouzeni tři skinové k bezprecedentně vysokým trestům odnětí svobody za vraždu Mosambičana. Rasisticky a xenofobně motivované násilí je v Německu stále na vzestupu. Vláda dala jasně najevo, že se s pachateli těchto činů mazlit nehodlá.

Od sjednocení země v roce 1990 si rasistické útoky vyžádaly nejméně třicet životů; podle informací obhájců lidských práv jich ale bylo nejméně sto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video