Azylové centrum v durynském městě Gera (18. února 2016)

Azylové centrum v durynském městě Gera (18. února 2016) | foto: AP

Německo dalo na migraci rekordních 23 miliard eur, nejvíc šlo na příčiny

  • 161
Výdaje německé vlády související s migrací loni stouply na rekordních 23 miliard eur (593 miliard korun). V pondělí o tom informoval deník Bild, podle kterého tak byl dosavadní rekord z roku 2017 překonán o zhruba dvě miliardy eur.

Největší část prostředků – 7,9 miliardy eur – šla na boj proti příčinám migrace, dalších 7,5 miliardy eur směřovalo přes jednotlivé spolkové země na ubytování žadatelů o azyl nebo jejich integrační kurzy. Více než čtyři miliardy eur dostaly migranti na sociální podpoře.

Německá kancléřka Angela Merkelová opakovaně bránila své rozhodnutí z roku 2015, kdy nechala německé hranice otevřené pro stovky tisíc válečných uprchlíků, především z muslimských zemí. 

Ačkoli bylo toto rozhodnutí podle Merkelové humanitárně nezbytné, od té doby slíbila, že se pokusí zabránit opakování tak masové migrace prostřednictvím řešení jejích příčin.

Pro příští rok zatím spolková republika počítá s výdaji v souvislosti s migrací ve výši kolem 14,9 miliardy eur. Další miliardy ale zřejmě budou znovu směřovat ze státního rozpočtu jako finanční pomoc jednotlivým spolkovým zemím.

Navyšování výdajů na migraci se nelíbí především krajně pravicové Alternativě pro Německo (AfD), která Merkelovou opakovaně kritizuje. “Toto je opravdu velmi nákladná vítací oslava pro migranty, a to na náklady občanů,” komentovala výdaje podle agentury Reuters poslankyně Alice Weidelová.

Hlavní migrační vlna z let 2015 a 2016 sice už opadla, když loni ve spolkové republice o azyl požádalo 185 853 lidí, integrace běženců do pracovního trhu a německé společnosti ale bude podle odborníků trvat ještě léta.

20.května 2019 v 14:36, příspěvek archivován: 20.května 2019 v 16:22

Germany spends record 23 billion euros on refugees: document https://t.co/MsAgmh4kHF https://t.co/B3BTUuqhMv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video