Na univerzitě v německém Heidelbergu střílel student, jeden člověk zemřel

  • 227
V Heidelbergu na jihozápadě Německa postřelil útočník v posluchárně univerzity čtyři lidi. Jedna studentka zraněním následně podlehla. Střelec, jímž byl osmnáctiletý student, spáchal po útoku sebevraždu. Německá policie s prokuraturou večer oznámily, že mladík o svém plánu psal krátce před činem přes komunikační aplikaci WhatsApp. Motiv útoku není jasný.

Policie uvedla, že osmnáctiletý mladík, který byl sám studentem, začal střílet v přednáškovém sále lékařské fakulty. Poté vyběhl ven, kde se zastřelil. Střelba zranila čtyři lidi, jedna dívka následně zraněním podlehla.

Dvě dlouhé střelné zbraně, na které neměl povolení, si útočník pořídil v zahraničí, na což měl stvrzenky. Zemi, kde si zbraně koupil, policie nesdělila.

Šéf mannheimské policie Siegfried Kollmar na večerní tiskové konferenci řekl, že útočník přes komunikační aplikace psal o tom, že nyní lidé zaplatí. Uvedl, že vyšetřovatelé se zaměří na mladíkovo okolí, na místa, kde v posledních dnech pobýval, a na lidi, se kterými hovořil.

U útočníka našla policie více než stovku nábojů. Na dotaz novinářů, proč dále nestřílel, když měl munici, uvedla policie, že není vyloučeno, že chtěl zabít ještě někoho konkrétního, kdo v sále nebyl.

Motiv útoku zatím není jasný. Ještě je brzy o něm hovořit, řekl státní zástupce Andreas Herrgen. Agentura DPA odpoledne s odvoláním na své zdroje uvedla, že policie vylučuje náboženské a politické motivy.

„Zpráva o útoku mi trhá srdce,“ řekl večer kancléř Scholz novinářům po jednání se zemskými premiéry o karanténních opatřeních. „Mé myšlenky jsou s příbuznými oběti a se zraněnými a jejich rodinami,“ dodal.

Incident se stal v městské části Neuenheimer Feld, kde je část heidelberské univerzity včetně univerzitní kliniky. Policie v Mannheimu, který spolu s Heidelbergem a Ludwigshafenem tvoří společnou metropolitní oblast, krátce po činu na twitteru uvedla, že ve městě je bezpečno, neboť vychází z toho, že střelec jednal sám.

Heidelberg

Heidelberg

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video