Leopard 2

Leopard 2 | foto: MAFRA

Leopardy 2 na Ukrajinu dodalo už i Německo, skoro dvě desítky

  • 146
Na Ukrajinu dorazilo osmnáct tanků Leopard 2 z Německa, které Berlín přislíbil Kyjevu před dvěma měsíci. V pondělí o tom informoval Der Spiegel.

Německo přislíbilo Kyjevu tanky Leopard v lednu. Zároveň povolilo, aby tyto tanky německé výroby do napadené země reexportovaly i další evropské státy.

Kromě leopardů dříve Německo Ukrajině poskytlo také 40 obrněných vozů Marder. V jejich ovládání se několik týdnů v Německu cvičili ukrajinští vojáci.

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní ruce dalším zemím

Německé tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejpočetnějším a nejkvalitnějším tankům současnosti. Ukrajina o jejich dodávky usilovala řadu měsíců.

Americký ministr obrany Lloyd Austin tento měsíc řekl, že devět zemí se zavázalo poslat Ukrajině přes 150 těchto vozidel. Neupřesnil ale, zda jde o stroje typu Leopard 2 nebo i o starší konstrukce Leopard 1. Polsko už Ukrajině podle oznámení Varšavy z tohoto měsíce předalo 14 strojů Leopard 2. Na Ukrajinu podle Reuters dorazily také tři tanky Leopard 2 z Portugalska.

17. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video