Aktivisté z klimatické skupiny Letzte Generation (Poslední generace) se znovu...

Aktivisté z klimatické skupiny Letzte Generation (Poslední generace) se znovu přilepili na silnici v Berlíně. (16. května 2023) | foto: Reuters

„Červená čára překročena.“ Němci provedli razii u aktivistů Poslední generace

  • 110
Německá policie ve středu v několika spolkových zemích provedla razie u členů klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace). Státní zastupitelství uvedlo, že domovní prohlídky jsou součástí vyšetřování sedmi lidí, kteří čelí obviněním ze založení a podpory organizované zločinecké skupiny.

Hnutí se proti domovním prohlídkám ostře ohradilo a uvedlo, že žádné zločiny nepáchá, naopak se staví za životy všech lidí. Podporu aktivistům vyslovily mimo jiné ekologické uskupení Greenpeace a také postkomunistická Levice.

Naopak spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová razie hájila. „Červená čára v právním státě je vždy jasná, legitimní protest končí tam, kde začínají trestné činy a kde jsou porušována práva ostatních,“ řekla. Dodala, že pokud se červená čára překročí, policie musí jednat.

Klimatické hnutí v posledních týdnech vystupňovalo blokády silnic a další nátlakové akce, jimiž se snaží politické představitele a úřady přinutit k důraznějšímu boji proti globálnímu oteplování. Radikální akce aktivistů, které vyžadují doprovodné nasazení stovek policistů, však vyvolávají rozporuplné reakce veřejnosti i politiků.

Jízdní řád nerůstu. Benzin na příděl, zákaz létání a bourání silnic

Spolkový kancléř Olaf Scholz blokády, při kterých se demonstranti lepí k vozovkám či autům, ostře kritizoval a označil je za naprosto šílené. Berlínská senátorka pro vnitro Felor Badenbergová, jejíž funkce odpovídá zemské ministryni, chce prověřit, zda hnutí Letzte Generation není organizovanou zločineckou skupinou.

Protestní hnutí tak čelí řadě trestních oznámení, která státní zastupitelství označilo za důvod středeční razie. Asi 170 policistů prohledalo 15 objektů v sedmi spolkových zemích, mimo jiné v Berlíně, Bavorsku či Sasku. Policisté zablokovali také dva bankovní účty a jednu webovou stránku.

19. května 2023

Zmíněných sedm obviněných organizovalo podle vyšetřovatelů finanční sbírku pro hnutí, díky které vybrali nejméně 1,4 milionu eur (33 milionů korun). Tyto peníze hnutí používá pro financování svých akcí, kterými se Letzte Generation podle obvinění dopouští trestných činů.

Dva z těchto sedmi lidí jsou navíc podezřelí z pokusu o sabotáž na ropovodu z Terstu do Ingolstadtu. Tento čin se stal v dubnu 2022, kdy dva lidé pronikli do regulační stanice ve Freisingu. Policie je krátce poté zadržela. Žádné větší škody hlášeny nebyly, provoz produktovodu se však asi na pět hodin zastavil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video