Bouře Eberhard zpustošila Německo, dopravní zácpy mají stovky kilometrů

  • 15
Silná větrná bouře Eberhard způsobila v neděli značné problémy v německé železniční i silniční dopravě. Vyvrácené stromy v kolejištích a přerušené dodávky proudu prakticky zcela zastavily vlaky v Severním Porýní-Vestfálsku. Vichřice ochromila také Slovensko, kde postihly výpadky elektřiny tisíce odběratelů.

Vítr podle médií dosáhl v postižených oblastech rychlosti přes 117 kilometrů za hodinu a německé dráhy žádají cestující o trpělivost.

Podle televizní stanice WDR na dálnicích se v pondělí před osmou hodinou ráno v dopravní špičce vytvořily zácpy o celkové délce kolem 420 kilometrů. Dlouhá zdržení museli vydržet zejména řidiči na dálnicích A 40 v Porúří a A 52 ve směru na Düsseldorf.

Silný vítr postupně zasáhl i další oblasti Německa. Řádil v Dolním Sasku a Durynsku, ale problémy působil i v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Úřady přijaly tisíce žádostí o pomoc, především kvůli spadlým stromům a poškozeným střechám. V Durynsku kmeny na silnicích prakticky odřízly od okolního světa vesnici Mönchsberg, kam se přístup podařilo obnovit teprve dnes ráno.

Eberhard si v neděli vyžádal nejméně jeden lidský život, když v Bestwigu zahynul řidič, na jehož auto spadl větrem vyvrácený strom. Ve městě Chemnitz (Saská Kamenice) utrpěl vážná zranění muž, jehož malý dodávkový vůz vítr převrátil.

S vichřicí bojovalo také Slovensko

Silný vítr v noci na pondělí způsobil problémy také na Slovensku, kde výpadky elektřiny postihly tisíce odběratelů. Potíže zaznamenala také doprava na železnici. Hasiči pomáhali odstraňovat škody způsobené větrem hlavně na středním a severním Slovensku. 

Jen na středním Slovensku zůstalo podle tamní distribuční společnosti SSD bez elektřiny více než 17 000 odběrných míst. Firma zaznamenala poruchy na vedení vysokého napětí i na trafostanicích. Popadané stromy způsobily výpadky v dodávkách elektrické energie i v dalších regionech Slovenska.

Počasí zkomplikovalo také provoz vlaků, například na hlavní trati od hranic s Českem ve směru do Bratislavy a také ve Vysokých Tatrách.

Vedení hasičského sboru informovalo, že od nedělního večera do pondělního rána kvůli počasí zasahovalo na různých místech země 310 hasičů. Nejčastěji pomáhali při odstraňování popadaných stromů ze střech, silnic a zaparkovaných vozidel. V několika případech odstraňovali stržené střechy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video