Karel Gott ve videoklipu k písni Srdce nehasnou

Karel Gott ve videoklipu k písni Srdce nehasnou | foto: Supraphon

Na pietu přijeli i cizinci. Gott byl součástí mého života, vypráví Němka

  • 4
Rozloučit s Karlem Gottem se přijela i třiapadesátiletá Němka Sibylla, která vzpomíná na to, že se po koncertě v Plzni jako fanynka dostala až do zpěvákovy šatny. S manželem navštívila i poslední Gottovo vystoupení v Brně a krátce s ním mluvila. Na pietu dorazili také další cizinci, včetně Kanaďanů a Arménů.

Sybille bydlí se svým o čtyři roky starším manželem Frankem ve městě Forst Lausitz u německo-polské hranice. V pět hodin ráno vyrazili autem do Prahy. Oba jsou velkými fanoušky Gotta a obráželi jeho koncerty v Česku, Slovensku i Belgii. 

Sybille ukázala na mobilu, že jí zpěvák otevřel svou šatnu po lednovém vystoupení v Plzni. S Frankem byli i na Gottově posledním březnovém koncertě v Brně, kde mu při setkání přáli vše nejlepší. 

„Byl velkou částí mého života,“ prozradila Sybille. Vybavuje si, že zpěváka poprvé slyšela jako dítě v rádiu. Dnes má doma archiv desek, videí a fotek spjatých s Gottem. Z jeho písní jí nejvíce učarovaly Noční král, Včelka Mája a Odnauč se říkat ne. 

Do fronty na poslední rozloučení na Žofíně přišel německý pár s kytkou. Již minulý týden však přijel na Bertramku, kde zapálil svíčky. U Gottova bydliště také položil růži. 

Dvojice miluje Prahu, podle Franka ji navštěvují dvakrát až třikrát ročně. Z českých zpěváků má Sybille ráda ještě Petra Koláře. 

Výjimečný stav v Praze, píší Němci o loučení s Gottem

Autobusem z Berlína přijela do Prahy devětašedesátiletá Christiane. Někdy v 70. letech byla s babičkou na koncertě Gotta v Berlíně. Zpěváka označila za „výborného baviče a tenora s krásným hlasem“. Ocenila ho i jako herce. 

Zároveň vyzdvihla Gottovu „dobrosrdečnost“. „Dělal radost mnoha lidem,“ uvedla s tím, že jiné české umělce nezná. V Praze je ale popáté. „Lidé jsou disciplinovaní,“ pochválila, že ve frontě nepředbíhají a netlačí se. 

„Dobrý člověk a výborný zpěvák“

Svou slovenskou manželku doprovodil na Žofín i čtyřiatřicetiletý Armén Andrej. Z Jerevanu přiletěl už ve čtvrtek a v Praze je podruhé. V době rozhovoru čekal již dvě hodiny ve frontě, což mu však nijak nevadilo. „Stojí to za to, protože byl dobrý člověk a výborný zpěvák,“ řekl o Gottovi. 

Odešel Frank Sinatra Východu, vzpomínají zahraniční média na Gotta

S jeho hudbou se Andrej seznámil, když ho jako malý viděl v arménské televizi. Češtině nerozuměl, ale melodie se mu zalíbily. Pak Gotta poslouchal přes internet. Nejradši má Zvonky štěstí, duet s Darou Rollins. 

Vyzpovídat se nechala i devětasedmdesátiletá Elizabeth z kanadského Toronta. Do Prahy přiletěla se svým slovenským manželem, který je velkým fanouškem Gotta. „Má všechny jeho cédéčka a často si je přehráváme,“ vylíčila.

Dodala, že ráda poslouchá každou Gottovu píseň a nechce vybírat jednu či dvě nejoblíbenější. Gott podle ní „projevoval lásku a empatii k lidem i hudbě“. „Dal posluchačům pocit, že jsou součástí jeho světa,“ uvedla. 

Připustila, že v Kanadě známý není, možná však trochu ve Spojených státech, kde navštívil Las Vegas. Doplnila, že v Praze je potřetí a česká metropole se podle ní hodně změnila k lepšímu. Rozloučení s Gottem považuje Elizabeth za velmi dobře zorganizované, včetně fronty či toalet. „Nejsou tu žádné problémy, je to moc hezký hold,“ prohlásila. 

Vlaky i letadlo z Košic byly vyprodané

Výhrady k organizaci vyjádřila devětačtyřicetiletá Alena z Košic, která do Prahy přiletěla s kamarádkou. Postěžovala si, že obchody i kavárny byly ráno zavřené a neměla kde koupit kytku či svíčku. Uvítala by, kdyby je u fronty někdo prodával a výtěžek odevzdal na charitu. „Karel (Gott) by to tak určitě udělal,“ míní. 

S Gottem se na Žofíně loučilo téměř 50 000 lidí. Dostalo se i na poslední

Zarazilo ji také, že na straně Národního divadla, kolem níž se fronta vinula, nevisel černý prapor. V jiných částech Prahy nebylo podle ní znát, že je významný pietní den. Po městě jí chybělo i více orientačních tabulí. 

Alena vstávala ve dvě hodiny ráno, aby ve 4:50 odletěla. „Letadlo bylo vyprodané,“ poznamenala s tím, že totéž platilo pro vlaky. Ty podle ní předražovaly jízdné.

„Smutní celé Slovensko, nesu pozdrav od mnoha Slováků,“ řekla. Gotta označila za „člověka s charismatem i pokorou“. „Už takového Československo asi mít nebude,“ dodala.

Zpěváka zná od dětství a byla na jeho koncertě v Košicích. Gottovy písně poslouchali i její rodiče a prarodiče. Domnívá se, že Gott zřejmě dostane vyznamenání in memoriam i na Slovensku. „Zasloužil by si to,“ uzavřela. 

11. října 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video