Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Bádensko-Württembersko zakázalo burky ve školách. Zákaz chce i většina Němců

  • 385
Vláda v německém státu Bádensko-Württembersko se rozhodla na základních a středních školách zakázat nošení burek a nikábů. Ministerský předseda Winfried Kretschmann rozhodnutí odůvodnil tím, že oděvy zakrývající tvář muslimských žákyň nepatří do svobodné společnosti.

V německém státě už platí zákaz zahalování tváře pro učitele. Nové opatření platí zatím jen pro žáky základních a středních škol. Podle Kretschmanna zákaz zahalování na univerzitní úrovni, kde studenti už jsou dospělí, je mnohem komplexnější téma.

Premiér Bádenska-Württemberska přiznává, že případy dívek, které mají zakrytou celou tvář, jsou výjimečné. Přesto považuje zákaz za nutný, protože zahalování podle něj nepatří do svobodné společnosti.

Ministryně kultury Susanne Eisenmannová z vládní CDU již na začátku února oznámila, že chce zakázat zahalování na školách. „Školy jsou místa pospolitosti a setkání. Výuka v nich je založena na otevřené komunikaci, která je vyjádřená v mimice. Učitelé a žáci si musí vidět do tváře,“ vysvětlila listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nikáby a burky jsou v Německu velké téma. Prominentní členové vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU), jako Julia Klöcknerová, ministryně výživy, zemědělství a ochrany spotřebitelů Německa, požadují jejich celostátní zákaz.

Strana Zelených je v této otázce rozdělená, upozorňuje rádio Deutsche Welle. Někteří její členové tvrdí, že je třeba dbát na svobodu vyznání. Podle nich iniciativy, které požadují zákaz zahalování, povedou k marginalizaci muslimů v Německu. Filiz Polat, mluvčí parlamentní skupiny Zelených pro migrační politiku, prohlásil, že svoboda nosit náboženské symboly je jedním z prvků demokratické společnosti.

Zahalování zakázala první muslimská země. Tunisko se brání útokům islamistů

V Bádensku-Württembersku se ale zástupci německých Zelených v čele s Kretschmannem přidali na stranu CDU. Vůdci strany ve spolkové zemi Sandra Detzerová a Oliver Hildenbrand dříve hovořili o burce a nikábu jako o „symbolech útlaku“.

Zahalování tváří řeší i v dalších spolkových státech. V únoru ve Šlesvicku-Holštýnsku neprošel zákon o zákazu nikábů a burek na univerzitách, proti se postavila tamní strana Zelených.

V Hamburku se školští úředníci pokusili zakázat šestnáctileté studentce obchodní akademie, aby navštěvovala výuku v nikábu. Hamburský správní soud však tento týden rozhodl, že pro takový zákaz neexistuje opora v zákoně.

Podle průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov 54 % respondentů v Německu podporuje zákaz burek. Zahalování tváří je zakázáno v Nizozemsku, Francii, Dánsku a Rakousku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video