Trosky a vraky. Němá připomínka masakru v Oradour-sur-Glane.

Trosky a vraky. Němá připomínka masakru v Oradour-sur-Glane. | foto: ČTK

Nacistovi z „francouzských Lidic“ hrozí soud. Viní ho z vraždy 25 lidí

  • 15
Osmaosmdesátiletý Němec čelí žalobě z podílu na nacistickém vyvraždění francouzské vesnice Oradour-sur-Glane. Dortmundské státní zastupitelství důchodce viní z hromadně spáchané vraždy 25 lidí a z napomáhání k vraždě stovek dalších civilistů.

Obžalovaný byl členem tankové jednotky SS a v době masakru mu bylo teprve 19 let. Jedna z komor zemského soudu určená pro trestní delikty mládeže teď musí rozhodnout, zda proti muži bude zahájeno hlavní soudní líčení.

Právník německého důchodce tvrdí, že muž, jenž je v nacistických dokumentech veden jako Werner C, byl sice v době masakru ve vesnici, ale s vražděním nemá nic společného.

Obžalování osmaosmdesátiletého Kolíňana německé úřady oznámily ve stejný den, kdy soud v německém Hagenu zastavil pro nedostatek důkazů trestní řízení proti bývalému členovi nacistických jednotek Waffen SS Siertu Bruinsovi. Dvaadevadesátiletý Bruins čelil obvinění, že v roce 1944 zavraždil nizozemského odbojáře, a prokuratura pro něj požadovala doživotní vězení (více čtěte zde).

Oradour ležící zhruba 400 kilometrů jižně od Paříže vyhladila nacistická divize SS Das Reich 10. června 1944 při přesunu na sever Francie k boji proti vyloděným silám spojenců v Normandii. Její příslušníci tehdy zabili 642 civilistů, z toho 205 dětí mladších 15 let. Vojáci muže postříleli kulomety, ženy a děti upálili. Pak zapálili všechny domy.

Vesnice označovaná též jako "francouzské Lidice" byla po druhé světové válce jako memento válečných hrůz ponechána v děsivě působících rozvalinách. Památník Oradour-sur-Glane ročně navštíví na 300 tisíc lidí.

Loni Oradour jako první německý prezident navštívil Joachim Gauck a spolu s francouzským kolegou Françoisem Hollandem se poklonil památce obětí nacistického masakru. Gauck při této příležitosti vyjádřil zármutek nad tím, že pachatelé těchto hrůz nebyli potrestáni.

Před soudem se z masakru v padesátých letech zpovídalo okolo šedesáti vojáků. Podle BBC třetina z nich byla usvědčena, ale později byli všichni propuštěni. Němečtí vyšetřovatelé loni případ znovu otevřeli.

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video