Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úplatky nemocnicím i skrývání doma. Někteří Ukrajinci se bojí odvodu do války

  14:28
Někteří Ukrajinci platí vysoké částky nemocnicím, které jim za to vydají zprávu obsahující vážnou diagnózu, jiní se jednoduše skrývají doma, aby do války nenarukovali rovnou z ulice. Země je nyní nucena povolávat do zbraně i méně ochotné občany. Vojáci, kteří šli na frontu dobrovolně, to vidí jako vlastizradu.

Ukrajinští vojáci v zákopu u Bachmutu v Doněcké oblasti (4. července 2023) | foto: AP

Devětatřicetiletý muž z Oděsy na vojenském kontrolním stanovišti před odjezdem na frontu ukazuje komisi lékařskou zprávu dokládající vážné poranění páteře, které jej osvobozuje od vojenské služby a také od zákazu opustit Ukrajinu. „Tahle nemocnice si tuhle diagnózu opravdu oblíbila, co?“ ptá se ho jeden z důstojníků. „Bylo vidět, že přesně vědí, o co jde, a nebylo to poprvé. Ale nemohli s tím nic dělat, tak mávli rukou a pustili mě,“ dodal. Muž, který si přál zůstat v anonymitě, přiznal, že zaplatil úplatek ve výši 5 000 dolarů (110 000 Kč), aby se vyhnul případnému odvodu do ukrajinské armády a vyslání na frontu do boje s ruskými agresory, píše The Guardian.

„Věděl jsem, že bych v žádném případě nemohl sedět v zákopu, a tak jsem vzal své úspory a kontaktoval takzvaného fixera. Každý ví, kde je najít. Zaplatil jsem v hotovosti, poslali mě do nemocnice na magnetickou rezonanci páteře. Tam mi vydali lékařskou zprávu, v níž tvrdili, že mám vážnou vadu páteře, a díky tomu jsem mohl dostat papíry, které mi umožňovaly opustit zemi. Celý proces trval pouhé dva týdny, muži se podařilo Ukrajinu opustit a nyní žije jinde v Evropě.

Ukrajinské výsadky se usadily za Dněprem. Budují předmostí, tuší Rusové

Předpokládá se, že od února loňského roku, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, opustily zemi nelegálně desítky tisíc Ukrajinců, přičemž mnozí z nich k tomu použili úplatek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý pátek oznámil, že kvůli korupci budou propuštěni šéfové všech oblastních odvodových středisek. „Tento systém by měli řídit lidé, kteří přesně vědí, co je to válka a proč je cynismus a úplatkářství během války vlastizradou,“ řekl ve videoposelství.

Cynismus je všude stejný

Zvláště Oděsa se ukázala jako jedno z míst s obzvláště propracovanými cestami k vyhýbání se odvodům. Tamního šéfa vojenského komisariátu zatkli poté, co se zjistilo, že má na bankovním kontě úspory ve výši pěti milionů dolarů (110 milionů Kč) a honosnou nemovitost ve Španělsku. Z celé Ukrajiny však přicházejí zprávy o dalších zkorumpovaných úřednících ochotných brát úplatky od mužů, kteří se chtějí vyhnout odvodu. Proti odvodovým úředníkům je vedeno více než 100 dalších trestních řízení.

„Cynismus je všude stejný,“ řekl v pátek Zelenskyj. „Je to nezákonné obohacování, legalizace nezákonně získaných prostředků, nezákonné zvýhodňování, nezákonné převádění osob povinných vojenskou službou přes hranice,“ dodal.

Amputovali mu ruce, šití neřešili. Rusové nás chtějí zlomit, říká Ukrajinec

Korupční skandál se sice dostal na titulní stránky ukrajinských novin, ale naznačuje ještě znepokojivější vývoj na Ukrajině. V prvních týdnech po invazi zahájené Putinem se statisíce Ukrajinců dobrovolně hlásily do služby na frontě ve jménu vlastenectví, což pomohlo udržet nezávislost země a odrazit počáteční útok. O více než rok později je však již mnoho z těchto prvních rekrutů mrtvých, zraněných nebo prostě vyčerpaných. Armáda nyní potřebuje doplnit své řady a provádět nábor mezi méně ochotnými občany.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Otcové více než tří dětí, osoby se zdravotním postižením nebo Ukrajinci pracující na strategicky důležitých místech jsou z odvodu vyňati, všichni ostatní ale v případě povolání musí do války nastoupit. Posádky mobilizačních důstojníků se pohybují po ulicích a někdy chodí od domu k domu rozdávat povolávací rozkazy. Virální videa ukazují, jak bezpečnostní složky nakládají muže do dodávek, aby je pak převezli do odvodových středisek.

Sedí doma a bojí se ven

Někteří ukrajinští muži říkají, že by se jim nelíbilo, kdyby dostali povolávací rozkaz, ale přijali to jako realitu života ve válčící zemi. Jiní se však tomuto scénáři snaží zoufale vyhnout. Ne každý si ovšem může dovolit zaplatit úplatek. Další zkrátka zůstávají doma. Majitel továrny na východní Ukrajině uvedl, že se někteří dělníci bojí jít do práce kvůli obavám, že by je při ranní cestě zastavili představitelé náborových center. „Potkal jsem muže, který mi řekl, že ho sebrali přímo na ulici a do týdne jeho jednotka začala útočit na vesnici poblíž Bachmutu. Dvakrát ho střelili, jednou do paže a jednou do zad,“ uvedl.

Polsko přesouvá armádu, v referendu rozhodne o bariéře na běloruské hranici

Jedna mladá žena, která si jako většina ostatních přála zůstat v anonymitě, vzpomíná na událost, která se odehrála začátkem léta v jednom z kyjevských nočních klubů. Několik minut po desáté hodině večerní, kdy musí bary a kluby podle zákona v době války zavřít, do podniku vtrhli ozbrojení muži v uniformách a nařídili ženám, aby odešly. Všem mužům pak rozdali povolávací rozkazy. „Můj manžel má důležitou práci pro svou firmu, takže má výjimku, ale kamarád, který za námi byl na návštěvě, ji neměl a byl vyděšený. Vrátil se do svého malého města a od té doby sedí doma a bojí se vyjít ven,“ řekla žena.

Kovářka i hornice. Jak Ukrajinky zachraňují ekonomiku a převzaly mužskou práci

Mnozí z Ukrajinců sloužících od začátku války považují vyhýbání se odvodu za zradu. Vedení země přiznalo, že mobilizační proces je těžký, a chce se vyhnout přílišné horlivosti při náboru. Trvá ale na tom, že Ukrajina nemá jinou možnost než pokračovat v odvodech, pokud se její armáda má postavit Rusku, které od začátku války mobilizovalo statisíce mužů.

„Samozřejmě lze těžko očekávat, že se lidé budou k mobilizaci stavět pozitivně,“ přiznal v nedávném rozhovoru v Kyjevě poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Nejprve šli ti, kteří měli vnitřní nutkání, kteří byli nejpatriotičtější, ale jsou tam už 17 měsíců a nyní potřebujeme nové síly. Samozřejmě je to děsivé, může to znamenat smrt nebo invaliditu. Je 21. století, člověk dokončil univerzitu, snažil se najít si práci a teď musí vzít zbraň a bránit svou vlast. Ale prezident se snaží mluvit se společností, vysvětlit, co je v sázce,“ uzavřel podle The Guardianu Podoljak.

28. února 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...