Okraje Neapole stále zahlcují odpadky.

Okraje Neapole stále zahlcují odpadky. | foto: YouTube

Neapol stále bojuje s odpadky. Berlusconi nechá hlídat skládky

  • 4
Italská Neapol se již roky topí v odpadcích. Italský premiér Silvio Berlusconi se rozhodl, že situaci změní. K vyřešení odpadkové krize nechal vytvořit nové skládky hlídané před protesty a blokádami místních obyvatel armádou. Situace se ale mění pomalu - silnice na periferiích jsou stále odpadky zaplavené.

Nové skládky a spalovny odpadu mají fungovat jako vojenská pásma. "Musíme tuto krizi, která je nejkritičtější právě v Neapoli, zvládnout," prohlásil včera Berlusconi.

Neapol se stala za posledního půl roku, kdy tu krize s odklízením odpadků dosáhla dosud nepoznané hranice, symbolem italských nepořádků. Neschopnost předchozí vlády Romana Prodiho vyřešit ji přispěla k jejímu pádu v dubnových volbách.

Proto uspořádal Berlusconi zasedání vlády právě zde. V místech, kde se premiér pohyboval, se Neapol během několika dní zcela vyčistila, ukazuje video CNN.

Situace v částech města, kam se běžně členové vlády ani turisté nedostanou, je ale zcela jiná. Odpad i nadále zůstává ležet na ulicích, chodnících či podél plotů, kde se tvoří další místní skládky.

Vláda sice nedávno získala další pozemek, kam odpad sváží, ale i ten má být nejpozději do června zaplněn.

Potíže s odpadky se v regionu okolo Neapole táhnou už čtrnáct let. Všechny tamější skládky jsou plné a obří spalovna, která měla být otevřena koncem roku 2007, stále není připravena. Svoz odpadků skončil před Vánocemi a nedal obyvatelům Neapole jinou možnost než vyhazovat smetí na ulici. - čtěte Neapolská odpadková krize končí, armáda začala uklízet

Část neapolského problému spočívá v tom, že z ilegálního nakládání s odpadem si udělala výnosný obchod mafie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video