Summit Severoatlantické aliance v Londýně (3. prosince 2019)

Summit Severoatlantické aliance v Londýně (3. prosince 2019) | foto: Reuters

Čína je možná vojenská hrozba, uvede poprvé výslovně dokument NATO

  • 24
V závěrečném prohlášení summitu Severoatlantické aliance bude poprvé jako nová možná vojenská hrozba zmíněna Čína. Podle agentury DPA se členské země se už shodly na textu závěrečného dokumentu.

„Jsme si vědomi, že rostoucí vliv a mezinárodní politika Číny představují jak příležitosti, tak výzvy, jimiž se aliance musí společně zabývat,“ cituje agentura DPA z textu, který podle ní šéfové států a vlád členských zemí zveřejní ve středu.

Za jeden z problematických bodů je v prohlášení označena mobilní síť páté generace 5G, na jejímž budování v Evropě se chce podílet čínský telekomunikační gigant Huawei.

DPA nicméně uvádí, že oproti původnímu přání Spojených států prohlášení neobsahuje závazek jednotlivých členských zemí, že při vývoji sítí 5G zcela rezignují na technologie čínské firmy. 

Washington je přesvědčen, že s produkty od společnosti Huawei nebudou sítě bezpečné, protože firma může být donucena předávat data čínským úřadům. Tento názor Američanů ale nesdílí třeba Británie nebo Německo.

Dvoudenní summit začíná oficiálně až v úterý večer. Lídři 29 členských zemí se v britské metropoli scházejí 70 let po vzniku NATO.

Dusno kvůli Trumpovi i Erdoganovi

Americký prezident Donald Trump před jeho začátkem zkritizoval svůj francouzský protějšek Emmanuela Macrona za jeho tvrzení, že Aliance je ve stavu „mozkové smrti“.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se mezitím snaží najít řešení sporu s Tureckem kolem obrany pobaltských států a Polska. Řekl to před začátkem summitu v reakci na vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten dnes před odletem na summit prohlásil, že Ankara nepodpoří NATO v otázce obrany pobaltských států, pokud Aliance neuzná jako teroristické ty skupiny, proti nimž Turecko bojuje.

Stoltenberg uvedl, že Severoatlantická aliance nepovažuje Rusko za nepřítele, ale odpoví, pokud Rusko Polsko a pobaltské státy napadne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video