NASA má nový prototyp raketoplánu

Spojené státy provedly již třetí úspěšný zkušební let prototypu nového dálkově ovládaného raketoplánu X-40, který létá bez posádky. Raketoplán X-40, zvaný také Vesmírný ovladatelný koráb (SMV), byl vypuštěn z vojenského vrtulníku Chinook ve výšce 4500 metrů nad zemí. Dosáhl rychlosti 460 kilometrů v hodině a za několik minut přistál na vojenské základně v Alabamě.

Nový raketoplán bude prvním vesmírným dopravním prostředkem bez posádky, který bude možné používat opakovaně. NASA ho projektovala s cílem snížit náklady při vypouštění různých zařízení na oběžnou dráhu.

Bude startovat jako raketa a vrátí se jako současné raketoplány, ale bez lidí. První zkouška se uskutečnila v srpnu 1998, druhá minulý měsíc.

Více o projektu (v angličtině)

NASA zatím podle dostupných zdrojů nesdělila, kdy by se nové raketoplány o délce asi sedmi metrů, měly začít používat při dalším dobývání vesmíru.
 

Raketoplán X-40, zvaný také Vesmírný ovladatelný koráb (SMV), se vypouští z vojenského vrtulníku Chinook ve výšce 4500 metrů nad zemí. Při poslední zkoušce dosáhl rychlosti 460 kilometrů v hodině (27. dubna 2001).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video