Setkání českých křesťanů v Izraeli.

Setkání českých křesťanů v Izraeli. | foto: Ivana Milenkovičová, MAFRA

Do Svaté země dorazily stovky českých poutníků, poprvé od smrti Masaryka

  • 33
Tel Aviv (Od zpravodajky iDNES.cz) - Poprvé od roku 1937 se do Izraele vydaly stovky českých poutníků, aby se tam pod vedením nejvyšších představitelů domácí církve pomodlily na trojici svatých míst. První národní pouť po více než sedmi desetiletích zahájili věřící mší na Hoře Blahoslavenství, nedaleko sporných Golanských výšin.

V pátek v pravé poledne započala více než tisícovka českých katolíků svoji pouť po místech spojených s počátky křesťanství mší na Hoře Blahoslavenství, tedy na místě, kde Ježíš podle Matoušova evangelia promluvil ke svým učedníkům. Jen kousek od břehů Galilejského jezera je sem přivezly autobusy, aby se za účasti kardinála Dominika Duky, arcibiskupa Jana Graubnera, téměř všech českých biskupů a asi dalších sedmdesáti duchovních společně pomodlili pod širým nebem.

Letadla s českými poutníky přistávala v Izraeli již od pondělka. Většina věřících k tomu využila specializovaných cestovních kanceláří, které nabízejí výpravy výhradně na místa spjatá s křesťanstvím. Teprve ve čtvrtek odpoledne na letišti v Tel Avivu přistálo také letadlo s nejvyššími církevními hodnostáři. Ti se ve Svaté zemi zdrží do neděle.

Stovky českých věřících se v Izraeli sejdou ke společné bohoslužbě znovu o víkendu. V sobotu se shromáždí na okraji Betléma na místě známém jako Pole pastýřů. Tam se podle Nového zákona pastýřům hlídajícím svá stáda zjevil anděl Páně a zvěstoval jim narození Ježíše. V neděli se pak v Jeruzalémě v chrámu svaté Anny a přilehlém okolí uskuteční třetí a poslední bohoslužba.

Poslední národní pouť se konala před 76 lety

Je to první tak velká pouť do Svaté země v novodobé historii českého státu, ta poslední se uskutečnila v roce 1937. Z té další o rok později již sešlo kvůli nestabilní politické situaci v Palestině i v Evropě. Hitler si tehdy už dělal zálusk na Rakousko i Československo, které právě truchlilo za svého prvního prezidenta T. G. Masaryka. Po druhé světové válce tradice poutí už nebyla obnovena.

Impulzem k jejímu obnovení byl krok bývalého papeže Benedikta XVI. který rok 2013 vyhlásil Rokem víry. Spolu s cyrilometodějským výročím si tak čeští věřící připomínají další významnou událost letošního roku: po více než sedmi dekádách se společně vydali do Svaté země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video