Před volbami jsou v Pákistánu v pohotovosti statitisíce strážců zákona

Před volbami jsou v Pákistánu v pohotovosti statitisíce strážců zákona | foto: MF DNES

Napětí před pákistánskými volbami stoupá, výbuch zabil 37 lidí

  • 4
Nejméně 37 lidí přišlo o život při dalším bombovém útoku v severním Pákistánu. Nálož explodovala u kanceláře jednoho z lídrů opoziční Lidové strany nedávno zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové. Před devadesát dalších lidí bylo zraněno.

Útok byl spáchán ve městě Párašinár, které leží poblíž hranice s Afghánistánem. Atentátník najel automobilem plným výbušnin do budovy úřadu kandidáta Pákistánské lidové strany (PPP) krátce po shromáždění této strany, a vzápětí se odpálil.

Podle místních zdrojů je proto nejvíc obětí právě z řad přívrženců PPP. Sám kandidát Riaz Husajn Šáh, který se o mandát uchází jako nezávislý s podporou PPP, zraněn nebyl.

Ve městě Khár, rovněž u afghánské hranice, několik bomb značně poškodilo ještě nedostavěnou věznici, v níž měla být jedna z volebních místností. Útočníci bomby odpálili pomocí dálkového zařízení. Při tomto incidentu nikdo nezemřel.

Radikálové chtějí zastrašit kandidáty
Agentury připomínají, že v Pákistánu sílí vliv islámských militantních skupin, které se podobnými akcemi snaží zastrašit kandidáty a přinutit je odvolat shromáždění. Bhuttová zahynula na jednom z nich 27. prosince a vláda její smrt připsala teroristům z Al-Kajdy. - více zde

V Pákistánu dnes končí předvolební kampaň a konají se poslední shromáždění před pondělními parlamentními volbami. Jejich bezpečnost voleb zajišťovat na osmdesát tisíc vojáků a téměř 400 tisíc policistů.

Podle průzkumů má velkou naději na převzetí moci právě opozice, což by mohlo ohrozit i prezidenta Parvíze Mušarafa. O něm sice voliči rozhodovat nebudou, ale parlament, v němž by získala dvoutřetinovou většinu nynější opozice, k níž patří také PPP, by mohl prezidenta odvolat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Věznice

Video