Cuzuki Nakauči

Cuzuki Nakauči - Nedatovaný snímek vojáka Cuzuki Nakaučiho, který poskytla jeho rodina. | foto: AP, ČTK

Na Filipínách našli japonské císařské vojáky

  • 6
Na filipínském ostrově Mindanao zřejmě ještě šedesát let po skončení druhé světové války žijí neobjevení vojáci japonské armády. Dva starci se obrátili na Japonce, který v oblasti hledá pozůstatky padlých vojáků. Identitu 86letých mužů ověřuje japonská ambasáda.

Podle japonských médií žili oba muži v horách nedaleko přístavu General Santos a dokázali se sžít s místními obyvateli. Oběma je 86 let. Věci, které měli u sebe, by odpovídaly tomu, že dříve opravdu sloužili v japonské armádě.

Podle japonského listu Šankej Šimbun žili oba v horách celých šedesát let poté, co se za války odtrhli od své divize. Později se prý chtěli vrátit do Japonska, báli se ale vojenského soudu kvůli dezerci.

"Dva úředníci japonské ambasády na Filipínách se nimi setkají a pokusí se prověřit jejich identitu," řekl v Tokiju mluvčí japonské vlády Hirojuki Hosoda.

Tiskový atašé japonské diplomatické mise na Filipínách Šuhej Ogawa uvedl, že jméno jednoho z nalezených má být Jošijo Jamakava, druhý se prý jmenuje Cuzuku Nakauči.

Pracovníci japonského velvyslanectví čekají v hotelu ve městě General Santos. Vysloužilce by tam měl přivést japonský prostředník. "Pokud přijdou, zeptáme se jich, jestli mluví japonsky, a jestli se chtějí vrátit do Japonska," nastínil japonský konzul.

Zatím nikdo neví, jestli dvojice vůbec ví, že už válka skončila. Pokud se identita válečných veteránů potvrdí, budou prvními známými objevenými "válečnými trosečníky" po třiceti letech. Poslední živý císařský voják byl nalezen v roce 1975 v Indonésii.

O rok dříve byl v džungli filipínského ostrova Lubang nalezen důstojník zpravodajské služby Hiró Onoda. Vůbec nevěděl o tom, že Japonsko v srpnu 1945 kapitulovalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video