Pařížské muzeum Carnavalet. (18. března 2008)

Pařížské muzeum Carnavalet. (18. března 2008) | foto: Profimedia.cz

Muzeum nahradilo římské číslice arabskými. Negramotnost, zlobí se Italové

  • 175
Rozhodnutí pařížského muzea Carnavalet přestat používat římské číslice vyvolalo negativní reakci italských komentátorů, podle nichž je jejich nahrazení arabskými číslicemi ukazatelem postupující kulturní negramotnosti. Podle muzea římské číslice jsou v současnosti pro mnohé návštěvníky už nesrozumitelné. Podobný krok už udělalo muzeum Louvre.

Podle komentátora Massima Gramelliniho, který má sloupek v prestižním deníku Corriere della Sera, je zrušení římských číslic „souhrnem probíhající kulturní katastrofy“. Podle něj na školách římské číslice nejsou vyučované, a proto se nyní otevírá prostor pro jejich zrušení.

„V dobách Ludvíka XVI. či 16. by (ředitelku muzea) sťali, my jí hlavu ponecháme za podmínky, že ji bude používat,“ uvedl na adresu ředitelky muzea Noémie Giardové.

Ředitelka muzea, které mapuje historii Paříže, uvedla, že pro některé návštěvníky „mohou římské číslice být překážkou pro pochopení expozice“. Muzeum, které se po několikaleté rekonstrukci znovu otevře návštěvníkům, se proto rozhodlo používat pouze číslice arabské.

Pro omezení použití římských číslic se před časem rozhodlo i muzeum Louvre.  Nyní je používá už jen v titulech francouzských panovníků. Mluvčí muzea změnu odůvodnila s tím, že římské číslice nejsou často pochopitelné pro návštěvníky ze zahraničí, a to hlavně z mimoevropských zemí.

S kritikou, která zazněla v italském tisku, souzní předseda sdružení francouzských učitelů antických jazyků François Martin. „Je to typický příklad sporu, zda byla dříve slepice nebo vejce. Ale čím méně budou římské číslice používány, tím méně je budou lidé znát,“ uvedl.

Jak dobře ovládáte římské číslice?

celkem hlasů: 1976
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 24. března 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video